fallback

Новата методология за цената на тока още повдига въпросителни

Понижението на цената се базира на намаляването на разходи за инвестиции в сектора, което ще създаде проблеми в дългосрочен план

08:17 | 02.08.13 г. 5

Новата методология за ценообразуване на електричеството все още повдига някои въпросителни. След последното си заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разреши намаление на цената на обществения доставчик – Националната електрическа компания (НЕК). Така дружеството ще може да продава при 95,85 лева за мегаватчас без ДДС (в цената са вкл: цена за енергия, добавка за зелена енергия, цена за високоефективно производство и цена за невъзстановяеми разходи) от сегашните 96,78 лева/Мвтч без ДДС.

В същото време и цените на останалите по веригата – електроразпределителни дружества и производители се намаляват. Логиката подсказва, че причината е или високата ефективност на мрежите, или намалението на цената да бъде за сметка на инвестиционните разходи, отговорни именно за повишаването на ефективността на мрежите.

Отговорът на дилемата дойде директно от думите на енергийния министър Драгомир Стойнев. Пред журналисти той обясни, че се намаляват допустимите технологични разходи на ЕРП-та без това обаче да нарушава финансовата им стабилност. Признатата възвръщаемост се намалява до 7%, спрямо 12 на сто.

Намалението на технологичните разходи обаче е възможно да се постигне единствено с по-големи инвестиции в мрежата., което пък в дългосрочен план води до увеличение на цената на електричеството.

Големи ще бъдат и инвестициите, които АЕЦ „Козлодуй“ ще трябва да направи за удължаване на живота на двата останали блока.

В същото време от есента ще бъде увеличена и цената на въглищата, но това няма да се отрази на цената на тока, произвеждан в топлоцентралите, убеден е Драгомир Стойнев. От прегледа на методологията на ценообразуването се вижда, че луфтовете ще бъдат преодолени от намаляването на студения резерв до 500 мегаватчаса, спрямо 1040 мегавата, което ще спести 200 млн. лева и включването на приходите от продажбата на емисиите в системата, които по прогнози на ДКЕВР ще донесат 498 млн. лева. Какъв ще бъде принципът на разпределение на тези приходи обаче все още остава неясен.

Намаляването на студения резерв беше стъпка, предложена от служебното правителство. Тяхната идея обаче беше намалението да бъде до 840 мегавата. Новата методика няма нищо общо с предложенията на служебното правителство категоричен е още и Драгомир Стойнев. Според него предишните предложения са били за изключване на определени мощности от микса, което е щяло да стане причина за съкращение на миньори.

В плановете, обявени публично от служебния министър Асен Василев, обаче беше предвидено спирането на изкупуването на енергия на преференциални цени само от т.нар. когенерации, където бяха засечени редица нередности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
fallback