IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладът за състоянието на енергетиката също остава за есента

Явор Куюмджиев обвини правителството на ГЕРБ, че е нанесло непоправими щети в енергетиката

15:16 | 02.08.13 г.
Докладът за състоянието на енергетиката също остава за есента

Депутатите не успяха да приемат на последното си заседание преди лятната ваканция доклада за състоянието на енергетиката в страната, нито пък искането на ресорното министерство в срок от девет месеца да разработи нова енергийна стратегия, съобщи Dnes.bg

Преди да бъде сложена точка на дебатите енергийният министър Драгомир Стойнев отчете, че енергетиката на България е в изключително тежко състояние. Има тревожни тенденции, които се виждат от данните за първото тримесечие на 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 г. - намалява производството на енергия от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ-овете, с 6% се свива потреблението на енергия. 

"Единствено увеличение се наблюдава при електроенергията от ВЕИ - 51.2% ръст за първото тримесечие на 2013 г.", допълни още Стойнев. От неговите данни става ясно, че 80% от ВЕИ-централите са въведени в експлоатация между 2009 и 2012 година. 

Според него има и неглижиране на интересите на държавните предприятия в енергетиката. 100 млн. лв. са загубите на НЕК за първото тримесечие. "От 2009 г. разходите за АЕЦ „Белене” са в размер на над 350 млн. лв., въпреки спирането на проекта плащанията продължават. От 2009 до юни 2013 г. задълженията на АЕЦ „Козлодуй” се увеличават с 143 млн. лв. Общите задължения на централата са над 800 млн. лв.", каза още Стойнев пред депутатите. 

Енергийният министър отчете и съществените загуби на „Булгаргаз” - към юни 2013 година те се увеличават с 207 млн. лева.

Една от тревожните тенденции в електроенергийната система на страната е намаленият търговски износ на електричество, отчете още Стойнев. За първото тримесечие на 2013 г. той е с 32% по-малко спрямо същия период на 2012 г. Въпреки, че НЕК притежава лиценз за търговия, директният износ на ел. енергия от нея е намалял със 70% ако се сравнят полугодията на 2013 г. и на 2011 г.

По време на дискусията депутатът от „Коалиция за България“ Явор Куюмджиев обвини предишните управляващи, че са нанесли непоправими щети на енергетиката.

„Прекратихте стратегически важния за развитието на България проект за изграждане на атомна централа. Прекратихте изграждането на стратегически важния газопровод Бургас – Александруполис, в таксите за пренос вкарахте зелената и кафявата енергия и невъзстановяемите разходи. Говорехте за диверсификация на доставките, но къде са връзките със съседните страни, какво стана с любимото „Набуко” – умря, а какво направихте с „Южен поток” – нищо”, обвини той.

В отговор депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев заяви, че те не са подписвали споразумение за АЕЦ „Белене”, нито са поемали ангажименти за милиарди.

„На цялото общество е ясно, че ние не сме подписвали нито споразумение за АЕЦ „Белене”, нито сме поемали ангажименти за милиарди, платени към момента, нито сме строили ВЕЦ за 1 милиард лева, който допълнително натовари НЕК, нито сме подписвали дългосрочни договори, нито споразумения, нито сме давали гаранции за особени залози”, посочи депутатът.

Депутатът БСП Красимир Янков призова Министерството на икономиката и енергетиката да направи проверка на действия или бездействия на бившия директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов и бившия шеф на Български енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов при провеждане на обществените поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още