IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предупреди за опасност от нова банкова криза в еврозоната

Най-уязвими са страните с висока безработица или падащи цени на жилищата

22:08 | 30.05.13 г. 4
ЕЦБ предупреди за опасност от нова банкова криза в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че свиващата се икономика на еврозоната и ръстът на проблемните кредити са повишили риска от възобновяване на банковата криза, въпреки че като цяло напрежението на пазарите в региона е намаляло, съобщи New York Times.

ЕЦБ посочва, че продължителната рецесия е затруднила много кредитополучатели при изплащането на техните заеми, а това е натоварило банките, които все още не са се възстановили от щетите, причинени от финансовата криза през 2008 г.

“Миналата година не беше добра за банките”, коментира Витор Констанцио, вицепрезидент на Европейската централна банка.

Обичайно от институцията не назоваха конкретни банки, но предупредиха, че най-уязвими са страните с висока безработица или падащи цени на жилищата. В този списък влизат Италия, Испания, Гърция и Португалия, макар че не липсват затруднени финансови институции и в Германия.

Берлин не спря да критикува другите държави от еврозоната за прекомерния дълг и дефицит, но на този фон се опитваше да защити собствените си банки. “Те са много добродетелни, когато гледат националните сметки, но не чак толкова, когато някой погледне собствените им банки", коментира в тази връзка Стефано Микози, икономист и генерален директор на Assonime.

ЕЦБ прави преглед на състоянието на банковата система в еврозоната на всеки 6 месеца, но последният й доклад е от особено значение, тъй като институцията се готви да стане върховен регулатор на кредиторите в региона, отбелязва изданието. В същия доклад се изразява и съмнение за системно подценяване на рисковете от страната на банките в европейския паричен съюз. Тази констатация напомня за монументалната задача за ЕЦБ, когато приеме новите си правомощия.

Подобна слаба моментна “снимка” на икономиката на еврозоната направи и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), като подчерта, че лидерите на държавите от региона трябва спешно да прокарат банковия съюз, който включва и единен централен надзор над кредиторите.

“Ограничената способност на европейските банки да поемат загуби и липсата на пълен банков съюз са потенциални заплахи за постигане на трайна стабилност”, предупреждава организацията. "Важно е да се укрепи капитала на финансовите институции, така че да могат да издържат в случай на отчисления на държавен дълг, ако настъпят нови кризи”, допълва още ОИСР.

Организацията също предупреждава за негативното влияние на високата безработица върху икономиката и банковия сектор.

Докладът на ОИСР обаче повдигна въпроса доколко ЕЦБ би била способна да се справи и да изисква от финансовите институции да правят реформи и да си решават проблемите. Много анализатори твърдят, че в еврозоната има много т. нар. “зомби” банки, които са близо до фалит, но са успели да скрият загубите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
ЕС и сие дават повече от няколко милиарда за година, за да се представя в медиите само това, от което ЕС има нужда.Критики ще се видят само по почерните станции и лични изявления.ЕС е бита карта, душат ни бавно и мъчително!Лошото е, че у нас Сидеров е поел тази вълна, но в действителност и един процент няма намерение да направи нещо.Той и не може де!Но наистина ЕС е кофти структуриран и не е в интерес на хората.Заблудата, че ЕС дава пари е огромна!Те дават кредити или помощи, които ние вкарвайки в обръщение и узаконяваме. Кога ще му се види края, незная! Но във всички страни има вътрешно брожение!А Сидеров трябва да се измете от тая позиция, защото е във вреда на истинския национализъм, разбирай работа за нацията ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
Еи, тези говорят за България!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още