IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Без агресивна намеса на ЕЦБ Европа може да затъне като Япония

Централният банкер от Фед не смята, че отрицателните лихви по депозитите на банките в ЕЦБ ще имат голям ефект

13:04 | 22.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Булард: Без агресивна намеса на ЕЦБ Европа може да затъне като Япония

Президентът на клона на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард, цитиран от New York Times, заяви, че ЕЦБ трябва да помисли за вливане на ликвидност, подобно на това, предприето от Фед – големи покупки на облигации, целящи да снижат пазарните лихви.

Според него без агресивни мерки в подкрепа на растежа еврозоната рискува да затъне в същата стагнация, която измъчва Япония от две десетилетия, но с много по-големи последствия за глобалната икономика.

„Урокът от Япония е, че веднъж затънеш ли, е много трудно да се измъкнеш“, каза Булард пред аудитория в Goethe University във Франкфурт. Публичните коментари между централните банкери са необичайни, особено критичните.

Посланието на Булард към Wall Street бе да не очаква скоро спиране на програмата на Фед за изкупуване на облигации, тъй като няма инфлационен натиск. Когато такъв се появи централната банка знае как да се справи с него – като повиши лихвите.

Покупката на облигации от ЕЦБ в голям мащаб със сигурност ще срещне твърдата опозиция на Bundesbank, която макар и под шапката на ЕЦБ, притежава голямо влияние заради историческата си роля на защитник на немската валута и бастион на анти-инфлационната политика в Европа.

ЕЦБ досега не е дала сигнали, че обмисля покупката на облигации, като има и практически проблеми за това. Не съществуват общи европейски облигации, по подобие на американските ДЦК. Според Булард решениет е ЕЦБ да изкупува ДЦК на всички 17 държави от еврозоната пропорционално на размера им.

При рекордно ниската основна лихва в еврозоната от 0,5% (под инфлацията) ЕЦБ търси начини да стимулира забавящата се европейска икономика.

Президентът на банката Марио Драги пусна в обращение идеята за негативни лихви по депозитите на банките в ЕЦБ, за да ги стимулира да кредитират бизнеса и потребителите.

Според Булард обаче това е обречена политика, която няма да има голям ефект и може да бъде приложена само веднъж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още