IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Янков: Нужна е спешна проверка в АЕЦ "Козлодуй"

Трябва да се направи проверка на действията и бездействията на Валентин Николов и Михаил Андонов, категоричен бе народният представител

18:17 | 02.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Красимир Янков: Нужна е спешна проверка в АЕЦ "Козлодуй"

"Да се направят проверки на действията и бездействията на Валентин Николов и Михаил Андонов
АЕЦ „Козлодуй“, като емблема на развитието на България в сферата на енергетиката, е това, което ни кара да бъдем горди, че сме част от семейството на ядрените страни. Причините довели до това състояние на централата са комплексни".

Това заяви днес депутатът от БСП Красимир Янков, който е и член на Комисията по енергетика, от парламентарната трибуна по време на дебатите в Нaродното събрание.

На първо място той подчерта онова, което зависи от изпълнителната и законодателната власт - промени в нормативната уредба в периода на управление на централата на кабинета "Борисов". Янков добави също, че е изключително затруднено стартирането на процедури по Закона за обществените поръчки поради непрекъснато променящи се правила от БЕХ в периода 2009-2013г, при които възложител е ядрената централа и всички енергийни дружества. За този период по негови думи следва да се иска разрешение за стартиране на процедури, сключване на договори от БЕХ, като това разрешение е с неоправдано забавяне.

Янков обясни, че АЕЦ „Козлодуй“ е с влошени финасово-икономически показатели, ограничен паричен ресурс, над 350 млн. лв. вземания от НЕК ЕАД, над 260 млн. дължим дивидент.

Според него има сериозно изоставане при изпълнение на стратегическите проекти, които са с висока обществена значимост, а именно - продължаване срока на експлоатация и увеличаване топлинната мощност на блоковете до 104% и неизпълнение на инвестиционна и ремонтна програма. "Рязко e свален прагът, при който възложителите следва да искат разрешение за стартиране на процедури и сключване на договори от БЕХ ЕАД”, категоричен бе той.

"Сключвани са договори с авансови плащания над 40% при установена практика за предоставяне на аванси само в изключителни случаи и то само до 10% от стойността на договорите. Допълнено с драстичното неизпълнение на инвестиционната програма за 2012 година в размер на 39 млн. лв., при планирани 135 млн. лв. доведе до изместване на графиците и сериозно компрометиране реализацията на проекта за повишаване на топлинната мощност на блоковете до 104% и проекта за продължаване на срока на експлоатация на блоковете", посочи депутатът.

"Като добавим и нецелесъобразни и неефективни организационни и кадрови промени, по моя информация,  в момента прокуратурата работи по случаи, свързани със сключени договори при наличие на конфликт на интереси, но на този етап не може да бъде предоставена конкретна информация", поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още