IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Повечето аргументи за вето на актуализацията на бюджета са политически

Ако няма промяна, правителството няма как да провежда плавна бюджетна политика, предупреди финансовият министър

17:51 | 05.08.13 г. 18
 Чобанов: Повечето аргументи за вето на актуализацията на бюджета са политически

Повече от два часа и половина продължи срещата между президента Росен Плевнелиев и финансовия министър Петър Чобанов. След разговорите финансист номер едно обясни пред журналисти, че без актуализация правителството няма как да провежда плавна бюджетна политика.

Той даде за пример възстановяването на ДДС. По думите му, ако няма промяна на бюджета, това няма как да се случи.

Чобанов посочи, че кабинетът на Орешарски е заварил около 350 милиона лева невъзстановено в срок ДДС, „което генерира сериозни лихви в рамките на над 25 милиона за тази година и още толкова за предходната“.



Около 100 милиона лева са били платени по тази линия с идеята, че ще има актуализация на бюджета, заяви още Чобанов. Припомняме, че от парламентарната трибуна премиерът Пламен Орешарски предупреди за невърнато ДДС в размер на почти 780 млн. лева. 

Финансовият министър допълни още, че опасенията на приходните агенции, че им се поставят високи цели са неоснователни. Според разчетите на правителството неизпълнението ще е до 550 милиона лева, а не 1 милиард лева.

Чобанов коментира още, че разплащането към бизнеса изостава и едва ли ще случи в срок.

По отношение на дълга той подчерта отново, че тегленето на кредит от 1 милиард лева няма да увеличи общата задлъжнялостта на страната.

Тегленето на заема ще е с цел осигуряването на буфери за бюджета и посрещането на нивата на фискалния резерв в края на годината, който  в момента е 4.5 милиарда лева. Според данните за изпълнението на бюджета за полугодието, изготвени от самото Министерство на финансите обаче размерът на фискалния резерв е 5,8 млрд. лева

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 7
aldy
преди 10 години
"...Все повече и повече българи се мобилизират срещу мръсниците от БСП и ДПС, които с помощта на Русия постоянно източват България..."Предпочиташ България да я източват професионелни гангстери, докопали се до властта?Колкото до актуализацията, да беше се позаинтересувал какво мислят по въпроса наши известни и уважавани макроикономисти, щеше да разбереш защо актуализацията на бюджета е задължителна.Ама по-лесно е да се врещи на умряло, да се надуват пищялки и вувузели и това да са "сериозните и неполитически" аргументи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
lozkhris
преди 10 години
Разбрала *** от кладенчова вода, та и тоя *** от икономика...:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Няма значение какви са аргументите.Важното е че все още има някой който от време на време да ви поспъва и позабавя мероприятието по източването на България и обедняването на българите.Все повече и повече българи се мобилизират срещу мръсниците от БСП и ДПС, които с помощта на Русия постоянно източват България.Вече твърдо над 70% са против управление на мафиотите от БСП и ДПС. Продължавайте да упорствате другари, краят ви приближава. С протакането си ще направите провала си само по-голям, по-грандиозен и за по-дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
mktmkr
преди 10 години
На льольото трябва да му забранят да се изказва по икономически теми поради вродена неадекватност! Последно колко е това невърнато ДДС??! Първо Чобанина вика, че било 315 млн, след това излиза шефа му и вика, че по чекмеджетата открили още малко ДДС и всъщност било 780 млн.. а днес малкото вика 350??! Айде вече вземете си координирайте лъжите, защото google помни всичко. Ааа и ако случайно великите експерти финансисти не знаят, невърнато ДДС от около 350 млн си е съвсем нормално и във всеки един момент е толкова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
shpono
преди 10 години
Чобанов сигурно са те кръстили на някой чобанин. Абе вие червените бойкуци вярвате ли си на глупостите ?!!?Така и никой не разбра за какво ще го харчите тоя милиард.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
data
преди 10 години
То щот аргументите за актуализацията на бюджета не са политически !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Chick-Chirick
преди 10 години
http://***.mediapool.bg/yanaki-stoilov-do-kraya-na-godinata-edva-li-shte-ima-situatsiya-za-predsrochni-izbori-news209744.htmlАко някой все още има съмнения, как БСП разбира икономиката, то в горепосочената статия ще намери недвусмислен отговор. Това дава и донякъде яснота, за какво освен за кражби ще се използва заема, който всички българи ще плащат. Ето само една част от мислите на този "титан" на икономическата мисъл Янаки Стоилов: "...едно военно формирование от 250 военни и цивилни служители е "едно средно предприятие" със своите положителни и социални и икономически последствия за града, общината и региона...". Ако може някой да ме светне, от кога поделенията в България произвеждат блага в полза на хората, а не консумират само такива, под формата на преразпределени заплати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
mailoff
преди 10 години
Чобак, ами самата актуализация не е ли политически брътвеж??? Айде стига врели-некипели. Почна се. Предизборно обещавахме, че задълженията към бизнеса ще бъдат погасени, а сега се оправдавате пак. Безсрамна плява сте и вие, и ББ, и ония псевдо политици от реформаторския блок. Няма кой да ви се довери вече и не ми се мисли докъде ще го докараме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още