IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Миков: Няма да свикам извънредно заседание на парламента при вето за бюджета

Председателят на парламента не се притеснява от нова вълна на протести през есента

13:20 | 05.08.13 г. 11
М. Миков: Няма да свикам извънредно заседание на парламента при вето за бюджета

Няма да свиквам извънредно заседание на парламента, ако президентът наложи вето на актуализацията на бюджета. Това каза на пресконференция председателят на Народното събрание Михаил Миков и допълни, че този въпрос ще се разгледа през есента.

Ако бъде наложено вето, това би бил безпрецедентен акт от страна на президента, заяви Миков. Той допълни, че Законът за бюджета е изключително правомощие на Министерския съвет.

Според председателя на парламента налагането на вето ще е „пряк, директен сблъсък с изпълнителната власт в лицето на МС и опит за блокиране на нейната политика“.

Миков намекна, че в намерението на държавния глава има политическо заиграване с цел „Атака“ да гласува заедно с БСП и ДПС по Закона за бюджета и това да предизвика политически коментари.

„Натиск заради самия натиск, натиск заради желание на непредставени в парламента политически сили не може да бъде повод за отказ от мандат“, коментира Миков дали управляващите обмислят предсрочни избори, ако през септември ескалира напрежението.

Той беше категоричен, че не се притеснява от нова вълна на протести през есента и не отговори на въпроса докога може да издържи парламентът да работи в обстановка на активни протести.

„Не ме притеснява. Притеснението не е емоция, която трябва да е присъща на политиците“, заяви още той.

Легитимността се черпи от избори. Смятам, че всеки орган, всяко правителство трябва да има легитимния срок от време, в който да докаже оправдава ли обществените очаквания или не. Априорното обсъждане на този въпрос подменя смисъла на демокрацията и не е нищо повече от неудовлетвореност от изборните резултати, подчерта още Миков.

Председателят на парламента започна отчета си за свършеното досега от Народното събрание с изчитане на имената на загиналите миньори в днешния ден на траур. За следващата парламентарна сесия Миков акцентира върху парламентарния контрол, който, според него трябва да се извършва регулярно не само върху кабинета, но и за работата на органите, където има квоти на НС.

Ще започнем есента с изключително динамична законодателна програма, каза още той. По думите на Миков поне 12 законопроекта ще разгледа кабинетът през август, като те ще бъдат внесени в парламента през есента. Според него един от най-важните ще е законопроектът за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 10 години
До bgMan:"А аз съм поддръжник на това, отговорите на двата въпроса (кои сте вие и за какво се борите) да бъдат придружени с много камъни и павета по депутатските глави за да могат последните да получат връзка с реалността."Май ще дойде време,когато протестиращите ще започнат да търсят провокаторите,които бяха с камъни в ръце.....По-нагъл от комунист е:комунист на власт.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 10 години
Хайде и този започна да извива ръце.....Другарю,наесен ще си поговорим.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Предлагам нов лозунг: Миков при Живков с помощта на народната любов и с активната подкрепа на протестиращите граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Няма да свикаш, защото няма да те има!Оставка! Червени ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
Хахахахха старата мишка решил да блъфира президента. Мишок не ти се ловкат на номерата вече, времето на БСП, ДПС и Атака изтече. Ще ти се да има бързо вето и да се съберете в миг за да го отхвърлите и докато сте почивка Ф.О. (Фасадата Орешарски) да си харчи без санкция на НС. Ще ти се, ама няма. То парен каша духа, а вие с ДАНС не само с топла каша, а направо в огъня хвърлихте Плевнелиев, така че сега РЕСТО ***. Ще ви отзованцуваме!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Народен линч за БСП и ДПС трябва!Във всеки областен център.Видяхте ли какви си ги говорят, когато си мислят, че никой не ги чува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Горе долу е така както казваш.А аз съм поддръжник на това, отговорите на двата въпроса (кои сте вие и за какво се борите) да бъдат придружени с много камъни и павета по депутатските глави за да могат последните да получат връзка с реалността.Българите не искат повече социалистическо-мафиотско управление или постановки в стил демократична опозиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
Миков впрочем отговаря много точно....така ще бъде докато протестиращите не си отговорят на въпроса - Кои сте Вие???...и за Какво се борите???Дотогава управляващите могат да се бъзикат с тях като си искат....което е жалко разбира се, но такива са за съжаление фактите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
Hris0 Hrist0v
преди 10 години
Значи уж нямаше време и имаше много работа, ама пък за един месец ваканция все се намери врем. Хайде на бас, че септември месец ще започне отново мантрата на политиците: Няма време, има много неща, които трябва да се свършат до края на годината, не можем да подадем оставка, защото няма кой да ги свърши и т.н. Имам чувството, че БКП тъпо и упорито си проиграват всеки шанс, който им даде народът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още