IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прецедентът президентско вето върху Закона за бюджета

По-голям бюджетен дефицит отколкото ръст на икономиката обаче е прецедент за управлението през последните 15 години, убеден е Красен Станчев

09:00 | 03.08.13 г. 20
Прецедентът президентско вето върху Закона за бюджета

Прави са представителите на БСП и ДПС, които твърдят, че ще е конституционен прецедент едно евентуално вето на президента върху закона за актуализация на държавния бюджет за тази година, заявава в свой коментар икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев

Според него обаче този прецедент ще е предизвикан от други прецеденти.

Първият от тях е самата актуализация по чиста презумпция, два месеца преди края на процедурата на обсъждане на бюджета за следващата година. За 2014 г., твърди се, може да са необходими допълнителни разходи. Логично би било да се види докрай изпълнението за полугодието и третото тримесечие за тази година и тогава да се заложат реалистични параметри за 2014 г.

Другият прецедент е съзнателното увеличение на дефицита значително над предполагаемия ръст на БВП. Ако, например, ръстът се окаже 0,5% от БВП, а дефицитът – 2% от БВП, за първи път от 1998 г. дефицитът ще е значително над ръста на икономиката.  (Актуализацията на бюджета през 2010 г. беше корекция на грешни параметри, както се видя от изпълнението на приходите от данъци за предходната година. Затова не е правилно този опит да се взема като пример за подражание.) 

За целия петнадесетгодишен период от 1998 г. насам почти винаги е бил 4-5 пъти под ръста на БВП, до 2008 г. бюджетните години завършват с ефективен излишък, за 2009 г. дефицитът е далеч по-малък от спада на БВП, а за 2011-2012 г. – практически равен на ръста на БВП.

Прецедентът на 2013 г. с четирите пъти по-висок от ръста бюджетен дефицит е смяна на философия на управление на публичните финанси, към която са се придържали самите сегашни управляващи. Преди се е предполагало, че доход, който не се предвижда да бъде произведен, не може да се преразпределя. Един вид не можеш да изядеш риба, която не съществува. Сега е точно обратното -  преразпределя се доход от парите на данъкоплатците, за който всички са съгласни, че няма да бъде произведен. Един вид нарочно се създава фискалната илюзия, че рибата съществува.

Прецедент е и относително бланкетното групиране на възможни и желани от правителството разходи. Самият сегашен премиер през 2005 г. постави като условие за своята служба като министър на финансите намаляването на усмотрението при изразходване на парите на данъкоплатците.  Сега той и неговият финансов министър искат увеличаване на усмотрението при увеличението на дефицита и поемането на нов държавен дълг.

Досегашната философия беше, че не е проблем да вземеш заем, проблемът винаги идва с изплащането на дълга. Затова със заемите трябва да се внимава. Сега се тръгва от илюзията за безпроблемното вземане на дълг, все едно че няма да дойде момент да се плаща. 

Всъщност предварителното харчене без положителен ефект за ръста на икономиката е повече от обикновен похват изобщо, а и в опита на сегашните управляващи. Последният такъв случай е началото на 2009 г., когато само през насърчителната банка бе пуснат в оборот ресурс, равен приблизително на 1% от БВП.  Резултатът бе, че икономиката се сви с 5% от БВП.  (Отделно от това имаше значими допълнителни увеличения на разходите – заем на НЕК за „Белене”, залпово увеличаване на минималните осигурителни прагове и други подобни „нововъведения”, които сега тежат върху плещите на фирмите и гражданите.)

Известно е, че първият урок на икономистите е, че ресурсите са ограничени. А също и че първият урок на политиците е, че трябва да забравят първия урок на икономистите. Прецедент в историята на последните петнадесет години е, че този урок сега го забравят и премиерът, и финансовият министър едновременно. 

Изводът от тези наблюдения е следният: ако президентът наложи безпрецедентно вето, то ще е предизвикано от изброените по-горе стечения на обстоятелствата.

Подобна практика е доста разпространена, по-често като заплаха от страна на други президенти от нова Европа да подложат на вето бюджет на някое правителство. Досега тази заплаха е била почти винаги разумен коректив.
Ако това се случи в България, процедурата ще протече според конституцията, която изисква просто мнозинство от всички народни представители за преодоляване на ветото. 

Т.е. „АТАКА” и „ГЕРБ” държат ветото върху мнозинството, което може да преодолее ветото на президента върху актуализацията на бюджета за 2013 г. Ползата от него би била известно избистряне на политическите предпочитания на партиите в парламента.  Но не повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Само заради това, ЛИНЧ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
mailoff
преди 10 години
Тази актуализация е напълно излишна и една проста справка го доказва черно на бяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Прочетете новият закон за вероизповеданията. Изцяло в услуга на мюсюлманите е.Ще подаряват българска земя на всяко вероизповедание. Ако го приемат земята под джамиите ще бъде подарена на мюсюлманите.Единият от вносителите е Павел Шопов от Атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Преди да четем десно оринтирани либерални стратегии нека изяснимИнститута за пазарна икономика е финансиран от крайно либерални фондацииФондации които исипват маса пари търсейки продажници на локално нивоТакива дето срещу няколко десетки хиляди долара да изкарат черното бялоДа разбият държавата ни и да създадат трайно класово общество у насДа разбият икономиката ни и ни колко низират чрез международните прстъпници - огромните мултимилиардни компанииЕ успяхаСкоро дори български малък бизнес няма да има. Защото никой неможе да ги конкурира тъй като те са световни експлоататори на ресурсиКато четете знайте кой стои зад написаното и какво пропагандира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Моите уважения към теб човече и към всички преуспяващи със собствен труд съфорумници. Уважавам частната инициатива. Това е едно от най-важните неща според мен за ситуацията, в която се намира страната ни. Това е и причината да не се отнасям с присъщите ми сарказъм и заядливост И към хора като Mavi например.Останалите ***, рожби на българосъветската дружба няма да ги оставя никога да си мислят, че имат какъвто и да било шанс да обръщат общественото мнение с идиотизми и идеологически лъжи.Подкрепям всичко, което е насочено срещу демагогията на БСП и престъпния конгломерат на ДПС, ВСИЧКО! Не само ***, тикви и физкултурници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Лошото е че такива като него има и в ЕК. То споменатия Шулц е едно към едно със станишко, с малката разлика, че няма дори више образование. Иначе е работил няколко години като библиотекар, а в послествие в "соц интерна". иначе в това са най-силни - дайте на всички, ама не се замислят, че ако тези дето трябва да дадат не си късаха *** от учене, работа и рискове, нямаше да имат какво да им вземат.. и тогава какво щяхте да правите бе? а да... да теглите заем - сетих се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 1
rover
преди 10 години
На есен трябва да се пусне газа, и да се прочисти центъра от ***! ================================================================Горното е коментар на SS 23. И виж кой дава някакъв си тон. Докато откровено луди пишат глупости, така ще бъде. Ще лимитират норми на печалба, ще искат социална справедливост. А какво ще стане, ако аз си затрия всичките пари които имам и остана на улицата? Тогава работникът ми ще си хване капата и ще си иде, подхилквайки се от кеф. За гонка по устав ми говори клетникът. Ама преди това аз ще те погоня по устав. Нещастници разни драскотят безсмислици. От онези, дето ако има дадеш тиква, пирон и тесла - няма да могат да заковат пирона в тиквата. Вземайте заеми, харчете на воля. Ам есесовците не казват как да се произведе повече и да се продаде, а само за конфискации и терор говорят. За тяхно съжаление, парите са у мен, а не у тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 10 години
Лично аз смятам, че нито един народен представител няма право да дава съвети на Плевнелиев. Ето например тук http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D0%B9%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%8F_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F , ясно е показано кой къде му е мястото в йерархията на държавата. Агентът на ДС (Павел) в ролята си на послушник на другият агент Сава, е крайно време да замлъканцува и да не се изживяванцува като "правилен" четец на вота на суверена. Същото би следвало да направи и руската мутрьошка СтаниШеф. Болен да си седи там под масата и да ги "обслужва", както навремето манекенки обсужваха бивши кметове по московски ресторанти. Президентът на републиката е избран пряко от целия народ, така че може да взима САМ решения. Всички депутати да мълчат. Дано само да направи тайминга така, че да прегласуват септември, за да има дебати за всеки харч, а не както сега са се нагласили да си разписват сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 6
Монти
преди 10 години
Преди време се зададе въпрос ,защо статиите в инвестора са се превърнали в полит. агитации между централите и никой по уважаващ се форумец не би коментирал , кебапчета или Хан Аспарух.... Прочети написаното и си отговори тогава какво е нивото на дискусията и дали не започваш тон с написаното от теб...Харесва ми ,че още шест човека го харесват... какво ли правят тук освен да потдържат огъня...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 5
Монти
преди 10 години
Преди време се зададе въпрос ,защо статиите в инвестора са се превърнали в полит. агитации между централите и никой по уважаващ се форумец не би коментирал , кебапчета или Хан Аспарух.... Прочети написаното и си отговори тогава какво е нивото на дискусията и дали не започваш тон с написаното от теб...Харесва ми ,че още шест човека го харесват... какво ли правят тук освен да потдържат огъня...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още