IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се очакват шокови изравнителни сметки за парно

Резултатите идват с юлските фактури в края на август

20:52 | 09.08.13 г. 1
Не се очакват шокови изравнителни сметки за парно

Не се очакват шокови изравнителни сметки за парно в столицата, коментира за БТА Ася Ангелова от Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство.

По нейни разчети средномесечната сметка за парно през отоплителния сезон 2012 - 2013 ще бъде около 100 лв. при 105 – 106 лв. през предходния отоплителен сезон, като средната сума за доплащане от домакинство сега ще е между 50 и 150 лева.

Причините за по-ниските сметки са по-късият отоплителен сезон като брой дни, понижението на цената на топлинната енергия през периода, а влияние оказва и спецификата на потреблението на всеки отделен клиент, коментира Ангелова.

Още през март по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова бе направено извънредно отчитане на топломерите и това предотврати аномалии като използването на топлинна енергия при заявено нулево потребление или демонтаж на радиатори и други подобни случаи, хвалят се експертите.

Ето защо след края на отоплителния сезон при изготвянето на изравнителните сметки не е имало драстични отклонения, допълни тя. По думите ѝ данните от финалното изравняване ще бъдат изпратени на топлофицираните столични домакинства в юлските фактури, които те ще получат в края на настоящия месец.

Топлинните счетоводители пък на свой ред припомнят, че клиентите трябва да подменят уредите си за дялово разпределение, чийто експлоатационен срок изтича след десетата година.

По предварителни данни между 20 и 25% от топлофицираните софиянци вече са подменили уредите си.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Не разбрахте ли, че п(о)арното е отживелица пълна! Бъдещето е на автономни фамилни независими енергоизточници, примерно високоефективни миниветрогенератори и локални климатични системи! Само малки независими енергийни източници ,свързани паралелно ще спасят народа от робство! Иде края на големите монополи, каквото и да сторят! Мастодонтите и динозаврите са обречени! Историята го доказва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още