IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да отпаднат лихвите върху прогнозните сметки за парно в София, реши СОС

За да влезе промяната в сила е необходима промяна в общите условия на "Топлофикация-София", която трябва да да бъде одобрена от ДКЕВР

17:58 | 27.06.13 г.
Да отпаднат лихвите върху прогнозните сметки за парно в София, реши СОС

Да отпаднат лихвите върху прогнозните сметки за парно в София. Това реши Столичният общински съвет днес по време на редовното си засадение, на което бяха приети единодушно новите общи условия за продажба на топлинна енергия на „Топлофикация – София”.

В новите общи условия се предвижда и въвеждането на две тарифи за цената на парното, както и намаления на сметките за клиентите, които изразходват по-малко топлоенергия.

Например потребителите, които ползват топлинна енергия до 250 киловатчаса, ще да ползват 20% намаление на услугата. Предвижда се и отстъпка за клиентите, които ползват енергия до 1500 киловат часа. 

Според членовете на Стиличния общински съвет целта и основната задача на новите условия е облекчаване на потребителите на дружеството и намаляване на сметките на жителите на София. Част от приетите мерки целят и поощряване на лоялните клиенти на "Топлофикация-София".

За повечето от предложените мерки обаче е необходима промяна в общите условия на дружеството, която трябва да да бъде одобрена от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Ще бъде създадена работна група на управленско ниво, която да анализира състоянието на „Топлофикация – София“ и да очертае конкретни мерки за стабилизирането му. За това се договориха кметът на София и министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

„Проблемите на „Топлофикация“ са комплексни и решенията зависят от управлението на самото дружество и от Общината, но и от регулатора, законодателя и Министерството на икономиката, когато става въпрос за нормативни промени. Те не трябва да бъдат правени на парче затова смятам, че за стабилизирането на компанията трябва всеки да свърши работата си в синхрон с останалите“ – обяви министър Стойнев.

Втора работна група с финансисти от заинтересованите институции пък ще подпомогне управлението на дружеството в работата по подобряване на финансовото му състояние.

Двете групи ще работят паралелно, като целта е мерките, които те ще набележат да станат факт още преди началото на следващия отоплителен сезон.

По думите на Фандъкова възможности за оптимизиране на работата на „Топлофикация“ и на нормативната уредба съществуват и именно това ще е задача пред двете специализирани работни групи. 

В момента „Топлофикация-София“, която е общинско дружество, е в тежко икономическо състояние. Задълженията й към държавната компания БЕХ и „Булгаргаз“ са над 280 милиона лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още