IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова с 4 мерки за по-реален отчет на използваната топлоенергия

Столичният кмет представи днес мерките пред служебния министър на икономиката Асен Василев

14:37 | 19.03.13 г. 1
<p>
	<em>Столичният кмет Йорданка Фандъкова </em>Снимка: <em>БТА</em></p>

Столичният кмет Йорданка Фандъкова Снимка: БТА

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е представила днес четири конкретни мерки, за подобряването на сметките на клиентите на „Топлофикация“- София на служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, предаде БТА. Въпросните мерки трябва да гарантират реален отчет на използваната топлинна енергия от абонатите на дружеството.

За осъществяването на тези мерки, е необходима промяна в наредбата за топлоснабдяването, която се издава от ресорното министерство на икономиката и енергетиката. Освен това още днес в икономическото ведомство ще бъде сформирана работна група, в която ще участват и част от експертите от работната група в общината, която работеше върху съставянето на конкретните четири мерки. Тя трябва да обсъди възможностите за сключване на индивидуални договори с потребители, които имат хоризонтална сградна инсталация. Предстои групата да разгледа и направените предложения от учени от Техническия университет -  София, потребителски и граждански организации за решения в тази посока.

На първо място сред мерките столичният кмет постави промяната в начина на изчисления на дела на сградна инсталация, за което са и най-честите оплаквания на абонатите. По думите на Фандъкова експертите предлагат този дял да не се определя само по формула, а да има възможност за измерване във всяка конкретна сграда, така че да се даде възможност на хората сами да решават какъв да е процентът за сградна инсталация.

Като втора важна мярка Фандъкова открои премахването на прогнозните сметки, така че да се дадат максимално големи възможности на хората да отчитат ежемесечно потреблението си, без това да значи още сега да купуват допълнителни уреди. Кметът предлага хората сами да имат право да избират начина за дяловото разпределение в сградата.

Според Фандъкова това може да стане чрез уредите за дистанционно отчитане, също с ежемесечно отчитане и самоотчитане от разпределителните компании, което да бъде заложено в наредбата.

Третата мярка, която столичният кмет предложи на министъра на икономиката, е измерване на количеството енергия, изразходено за подгряване на топла вода. Според столичният кмет това може да бъде осъществено чрез отделянето на сметките за топлата вода от сметката за отопление, като се монтират измервателни уреди, които заедно с водомерите да измерват точното количество топла вода, което се използва от хората. Това би следвало да доведе до по-точно отчитане на топлоенергията, посочи Фандъкова.

Четвъртата мярка е да се даде възможност на сградите, в които има хоризонтална инсталация, да сключват индивидуални договори. Това според експертите е технически възможно, защото хората имат топломери на входа на жилището си, а делът на сградната инсталация се изчислява конкретно и се плаща, както се плащат всички общи разходи във входа.

„Справедливото отчитане на изразходваната топлоенергия е от решаващо значение за възстановяване доверието на потребителите в Топлофикация“, каза след срещата министър Василев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Sofia citizen
преди 11 години
Уважаема Госпожо Фандъкова,Колко процента от топлофицираните сгради в София са с хоризонтална инсталация, за да предлагате единствено за тях да има възможност за индивидуални договори?!? Над 90% от сградите са с вертикална инсталация. Мисля си, че просто "тупате топката", замазвайки очите на хората с някаква ангажираност по темата. Вие просто НЕ ЖЕЛАЕТЕ да направите необходимото, за да се спре това беззаконие. Това се случва в 21-ви век в европейска столица?!? Незнам кое е най-точно - робство, феодализъм, рекет... КАК НЕ ВИ Е СРАМ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още