IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова назначава нови проверки в "Топлофикация-София"

Този път столичният кмет търси защо дружеството е опрощавало голяма част от задълженията на граждани отпреди три години

09:15 | 04.03.13 г. 2
Фандъкова назначава нови проверки в "Топлофикация-София"

Назначила съм проверка в "Топлофикация-София", за да се разбере защо дружеството е опрощавало много дългове на граждани отпреди три години. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Тя поясни, че към момента топлофикационното дружество търси част от сумите си от длъжници по съдебен път, които са били направени преди повече от 3 години. Компанията обаче не може да даде обяснение защо не е изисквала дължимите суми от страна на потебителите още тогава. 

"Компанията в момента губи повечето от делата си, които е завела за неизплатени дългове на граждани отпреди три годни. По закон тя няма право да изисква неизплатени дългове, които са остарели с три години и на практика всички тези задължения към нея са напълно несъбираеми", обясни Фандъкова.

Столичният кмет уточни, че към момента се работи по конкретни мерки за поодбряване работата на дружеството при отчитането. По нейни думи мерките тепърва ще станат ясни тъй като работните групи към Столична община и Столичен общински съвет (СОС) все още обмислят по какъв начин да става отчитането на потреблената топлоенергия.

"За да няма проблем със сметките отчетите трябва да се правят всеки месец. В някои сгради има подобна практика. Възложила съм да се намери и друг начин, без да се пречи на хората", каза Йорданка Фандъкова. Тя отново коментира възможността да се търси начин за самоотчет (гражданите да подават данни от топломерите) и два пъти в годината да се прави контрол на самоотчетността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Lyomu1981
преди 11 години
Май пак пушилка. Кметът няма права по ЗМСМА и ЗОбщС да контролира общинските дружества. Контролът се осъществява от общинския съвет. От друга страна- като се рече КМЕТЪТ и се запомня от простите хорица. За изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
detonator
преди 11 години
В България всичко приключва с назначаването на "проверка" и "комисия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още