fallback

"Стройтрансгаз" се готви да строи наземните участъци на "Южен поток"

Правителството е получило уверения от "Газпром", че наши фирми ще строят българския участък на газопровода, заяви преди време Таско Ерменков

16:20 | 21.08.13 г.

Руската компания „Стройтрансгаз“ се готви да подпише договори за строителството на наземните части на газопровода „Южен поток“ на Балканите, съобщава руското издание „Голос Росии“. Държавната компания даже вече е регистрирала свои филиали в България, Сърбия и Словеиня, твърди руската медия.

Търговете за изпълнител на строителните работи вече започнаха и стойността на дейностите по изграждането на газопровода са около 16 млрд. евро, но по-голямата част ще отидат за по-скъпата "подводна" част на трасето. „Стройтрансгаз“ се готви да подпише договори за сумата от 6,6 млрд. евро, твърди "Голос Росии".

Изданието допълва, че руската компания е сред основните големи подизпълнители на „Газпром“ и е сред инициаторите за изграждането на „Южен поток“.

Припомняме, че депутатът от "Коалиция за България" Таско Ерменков съобщи, че повечето дейности за изграждането на газопровода през територията на страната ще бъдат поверени на български фирми. Той коментира преди месец, че „Газпром“ е уверила правителството в това.

България няма да отдели средства за изграждането на българския участък от газопровода, но в замяна се отказваме от транзитни такси от тръбопровода за срок от 15 години след пускането му в експлоатация. Така българската част от „Южен поток“, изграждането на която ще струва над 3 млрд. долара, няма да струва нищо на българските данъкоплатци, обещават от кабинета „Орешарски“.

Плановете са "Южен поток" да бъде пуснат в експлоатация от 2016 година. По него ще бъдат пренасяни 63 млрд. куб. метра газ от Русия към Европа. На българска територия тръбите ще излязат край Варна. Въпреки уверенията в безопасността на проекта, местните жители се опасяват от шума на компресорните станции и последствията за околната среда след реализацията на проекта. 

Строителството на "Южен поток" започна със символична първа "спойка" на 7 декември 2012 година.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:18 | 11.09.22 г.
fallback