IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има шум над нормата от компресорите на "Южен поток" край Варна

Проектантите се затрудниха да отговорят обаче защо е избрано трасе, което излиза толкова близо до жилищната част на Варна

17:29 | 16.07.13 г.
Няма да има шум над нормата от компресорите на "Южен поток" край Варна

Няма да има шум над нормата от компресорните станции на „Южен поток“, обещаха изпълнителите на проекта по време на обществено обсъждане във Варна, съобщи БНР. Станциите ще бъдат изграждани в шумоизолиращи хангари и те няма да допускат шум над нормите, обясни управителят на консорциума „Газтек БГ“ Валентин Станчев. Компанията е била натоварена с предпроектното проучване на проекта.

Компресорите ще бъдат поставяни на отделни фундаменти в тези хангари и това няма да позволи предаването на вибрации към околната среда, категоричен беше той.

Станчев обаче не можа да даде обяснение защо плановете предвиждат тръбите на газопровода да излязат толкова близо до жилищната част на Варна, преминавайки през един от най-красивите девствени плажове по Черноморието – Паша дере. Трасето освен това ще премине и през две зони от Натура 2000. 

В последните дни в морската столица има протести на живеещите в района. Техните опасения са именно от шума, както и от опасността за замърсяване на водата, почвите и въздуха в региона. Живеещите в района дори изпратиха отворено писмо до Алексей Милер със своите въпроси и притеснения около проекта. 

По време на общественото обсъждане днес беше пояснено, че газопроводът е проектиран така, че да издържи земетресение от 9-та степен и няма опасност от разлив и замърсяване на околната среда

"Южен поток" трябва да пренася руски газ до Европа, заобикаляйки Украйна и Беларус, откъдето минават огромна част от русия износ към европейските държави. Част от трасето на газопровода ще мине по дъното на Черно море.

По план тръбите ще бъдат полагани на морското дъно, а за да бъде защитен плажът край Варна предложението е газопроводът да бъде построен на дълбочина от 2,5 метра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още