IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на "Южен поток" у нас започва към края на годината

Стойността на проекта в участъка му в България е на стойност 3,3 млрд. евро, уточни заместник-ръководител на отдел за управление на проекти в Газпром

18:46 | 25.06.13 г.
Строителството на "Южен поток" у нас започва към края на годината

Строителството на “Южен поток” у нас ще започне към края на тази година. Това съобщи Александър Сиромятин, заместник-ръководител на отдела за управление на проекти в руския газов холдингГазпром след конференция, посветена на развитието на проекта. 

Сиромятин обясни, че разрешение за строителство на газопровода на наша територия се очаква да бъде получено през септември-октомври.

Същевременно на 1 юли започва обсъждане на процедурата по ОВОС за проекта.

"Надяваме се отчуждаването на земи и терени да се случи навреме и да е приключило до края на есента", посочи представителят на енергийния гигант Газпром. Той изтъкна, че документацията за конкурсите за изпълнителите на българския участък вече е готова.

От думите на Сиромятин стана ясно, че стойността на проекта "Южен поток" в частта му, която касае България, е на стойност 3,3 млрд. евро. 

"30% от финансирането са собствени средства на Българския енергиен холдинг (БЕХ), като този дял ще бъде поет от “Газпром”, а останалите 70% е проектно финансиране", уточни той.  "Българският участък от газопровода е скъп, защото 500 км от трасето е от тръби с голям диаметър. Също така в България ще се изградят три компенсаторни станции и терминал", допълни Сиромятин.

Очаква се в края на 2016 г. газът по тръбата на "Южен поток" да достигне Италия. При ускорения вариант на строителство в края на 2018 г. газпопроводът ще заработи на пълния си капацитет.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още