IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече прозрачност при обществените поръчки гарантира кабинетът

Правителството одобри промени в Закона за обществените поръчки, които трябва да облекчат бизнеса

13:15 | 28.08.13 г.
Повече прозрачност при обществените поръчки гарантира кабинетът

Процедурите по обществените поръчки да станат по-прозрачни и да се създаде възможност повече кандидати да участват в тях - това са основните цели на промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Днес Министерският съвет одобри проекта за промени като част от неотложните мерки за подпомагане на бизнеса, съобщава пресслужбата на кабинета.

Целите на промените са обобщени в седем групи. Първата включва  намаляване на бюрократичната тежест върху кандидатите и участниците в процедурите за възлагане на обществени поръчки и избягване на ненужния формализъм.

Втората се отнася до насърчаването на малките, средните и новосъздадените предприятия и премахването на изкуствените административни бариери пред участието им в обществените поръчки. Акцентира се върху статута на подизпълнителя, гарантирането на неговите права и защитата на интересите му.

На трето място е прецизирането на някои процедурни правила и изясняване на дефиниции, като целта е да се намалят административната тежест върху бизнеса и субективизмът при оценяването.

Ще се повиши капацитетът на администрациите, прилагащи закона. Предвидено е повишаване на правомощията и отговорностите на Агенцията за обществени поръчки.

Ще се осъществява контрол не само върху прилагането на закона, но и върху изпълнението на сключените на негово основание договори.

Пълната публичност и прозрачност на дейностите по възлагане на обществени поръчки и по изпълнение и приключване на сключените договори и закрилата на труда също са заложени като основни цели на промените.

Към момента 26 организации са представили своите идеи, а конкретните писмени предложения от граждани и организации за промени в ЗОП са 297, уточняват от Министерския съвет.

Промените в Закона за обществените поръчки, които прие правителството днес, не решават въпроса с участието на офшорни компании в търговете. Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева заяви, че темата е сложна дори само заради това, че няма европейска или българска дефиниция за офшорни компании, пише Dnes.bg.

Бобева уточни, че премиерът Пламен Орешарски не се е отказал от амбицията си за ограничения в тази посока, тя дори се разширила не само за участие на офшорни компании в обществени поръчки, но и навсякъде, където има връзка с публични средства. По думите й има идеи в парламента за цялостно уреждане на въпроса в специален закон.

Според Бобева е постигнат разумният компромис – ограничаване на корупцията от една страна, а от друга - да не се затрудняват административно органите, които правят обществени поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още