IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн платформа ще следи цялата информация за обществените поръчки

Червеният депутат Димчо Михалевски съобщи данни за сериозни дисбаланси при възлагането на обществени поръчки в строителството

16:55 | 23.08.13 г. 4
Онлайн платформа ще следи цялата информация за обществените поръчки

Онлайн национална платформа ще следи цялата информация за обществените поръчки и във всеки момент ще се знае коя фирма какви възложения има, пише Dnes.bg. Това е само част от предложенията за промени в законодателството, готвени от БСП в областта на обществените поръчки, съобщи депутатът Димчо Михалевски, който е председател на парламентарната комисия по регионална политика.

Той обясни, че генезисът на проблема е от 2008 година, когато е въведено изискване за критерии за изпълнението на категориите строителство. Тогава е било въведено изискването обекти от първа категория да се строят от фирми, които имат поне 50 наети, приходи от продажби за предходна година 3 млн лв. и активи на стойност 500 хил. лв.

За втора категория условията са 30 работници, приходи от 1,5 млн. лв. и активи за 200 000 лв. Заради тези завишени условия много от фирмите губят правото си да изпълняват първа и втора категория строежи, а оттам да участват в търгове за обществени поръчки.

Проблемът се задълбочава в последните години и има сериозни изкривявания, коментира „червеният“ депутат и посочи данни, според които големите строителни компании, които са осем на брой, са спечелили общо 122 договора на стойност 1,351 млрд. лева само за първите шест месеца на годината.

Общо възложените обществени поръчки за този период са 801 на стойност 2,4 млрд. лева. От тях малки фирми са спечелили 230 договора на обща стойност 63 млн. лева, а средните фирми са спечелили 423 договора на стойност 548 млн. лева.

Михалевски коментира, че това положение подсказва дебалансиране на конкурентната среда и е предизвикано от създаването на мастодонти в строителството, а останалите фирми в бранша са понесли тежестта на кризата – над 2,6 хил. строителни фирми са прекратили своята дейност по данни на Михалевски.

От ГЕРБ обаче отрекоха да носят отговорност за сегашното положение в сектора на строителството. Депутатът Александър Ненков коментира по време на специална пресконференция, че въпросните големи компании не са създадени от неговата партия. "Това са фирми, които през последните години са натрупали голям капацитет. По времето на управлението на тройната коалиция бяха спрени европрограми точно за това, за което Михалевски говори сега, по времето на Борисов нямаше спрени програми, става като поговорката "Крадецът вика: дръжте крадеца", заяви Ненков.

Въпреки това обаче той обяви, че ГЕРБ ще подкрепи предложението на БСП за промяна в Закона за обществените поръчки, с която ще се създаде онлайн платформа, където ще се вижда коя фирма колко поръчки изпълнява.

За да бъдат преодолени проблемите, ще бъдат направени и други промени в законодателството. „Ние считаме, че трябва да се предприемат сериозни мерки, заедно с Камарата на строителите в България, като естествен партньор в тази позиция и да се направят няколко  значими промени в поне три закона. Това са: Законът за камарата на строителите, Законът за устройството на територията и Законът за обществените поръчки“, коментира депутатът, цитиран от пресцентъра на БСП.

В Закона за камарата на строителите ще се извършат промени по начина на присъждане на право за изпълнение на съответните категории  строежи от съответните фирми.

„В Закона за устройството на територията ще прецизираме някои от категориите строежи, защото в момента се оказва, че заради това, че през последните 2-3 години предходното управление не е финансирало обекти свързани с тунелно строителство и геозащита. Всички фирми, изпълнявали такива проекти, де факто са загубили своите категории и в момента не могат да изпълняват, не защото не са способни, а защото по действащото законодателство те губят тази си привилегия да имат първа и втора категория“, обясни още Михалевски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 0
kranc_mk
преди 10 години
То го има, ама пак казвам трябва да се крадат МНОГО ПАРИ ОТ НАС ПРОСТАЦИТЕ. Затова брадва.- АОП - въвеждаш поръчката която те интересува и в решенията се вижда с кого е сключен договора - http://***.aop.bg/case2.php?mode=show_case&case_id=198123- А в този сайт също има полезна информация. http://umispublic.minfin.bg/ Той е задължителен заради ЕС, но ако го нямаше краденето щеше да се случва по бързо от скороста на светлината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Просто направете търсачката на агенцията за обществени поръчки да може да търси и по изпълнител и сте готови, вместо да мислите глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
kranc_mk
преди 10 години
Ох котио само не правете тези проемни, че ще е...те майката на България.Правите промените за да може неизвестна "снощи саздадена" фирма да вземи утре голям обект. Промени в регистара на строителя, промени в ЗОП. Браво намерихте начин да крадете пари. Нормално 2600 фирми да фалират. Строителството не е за всеки, а преди 2008 се бяха нароили много ***. Това е бизнеса слабия отпада силния оцелява или загива от новите които идват. Комунисчета скапани не ви стигнаха 60 год за сассипване на България. Вас само брадвата ще ви оправи и то скоро. Продължавайтв все така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
M37Unseen
преди 10 години
Тази платформа може да върши добра работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още