IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Плевнелиев може да свика по-рано КСНС заради обстановката в Сирия

Президентът осъди използването на химически оръжия

15:10 | 29.08.13 г. 2
<p>
	<em>Министърът на отбраната Ангел Найденов и президентът Росен Плевнелиев присъстват на учението &quot;Шабла 2013&quot;. Снимка: БТА</em></p>

Министърът на отбраната Ангел Найденов и президентът Росен Плевнелиев присъстват на учението "Шабла 2013". Снимка: БТА

Ако се наложи България да участва по-мащабно и по-сериозно в операция заради обстановката в Сирия, президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по-рано от предвиденото, в зависимост от ситуацията. Президентът заяви това в Шабла, където се провежда военното учение "Шабла 2013", съобщи БТА. 

Плевнелиев уточни, че съветът ще бъде свикан и ако стартират по-мащабни военни действия в региона.

По принцип президентът е възнамерявал да свика КСНС по друга тема - реформата в сектор "Сигурност", и това е договорено с представителите на парламентарно представените политически сили.

„Използването на химически оръжия от когото и да било, където и да било, по какъвто и да е повод е недопустимо, заяви Плевнелиев“. Според него световната общност е длъжна да реагира.

България ще действа солидарно спрямо своите ангажименти в евроатлантическото семейство, посочи държавният глава. Той допълни, че приветства идеята на премиера да се свика Съветът по сигурността към Министерския съвет. Според него това е правилно решение.

Плевнелиев посочи, че се очаква да се видят в детайли данните, с които разполага изпълнителната власт, както и разузнаването във всички аспекти - очаква ли се бежанска вълна и каква, също и към момента има ли заявки към България за участие.

По повод коментарите дали страната ни ще се включи в евентуална военна операция Плевнелиев отбеляза, че не разполага с информация да се иска от България каквото и да било, но допълни, че ситуацията е много динамична и това може да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 10 години
Един напълно неадекватен човечец, попаднал на място, далече надхвърлящо интелектуалния му капацитет. На всичко отгоре и зависим от определени кръгове, които знаят как да му дърпат конците. Този неадекватник спокойно може да ни хвърли в една напълно безсмислена за България война, която освен жертви и прекомерни разходи няма да донесе нищо на страната ни, а на Маринкин (Юлиянин) може да има потупване по рамото от безскрупулните ни "приятели". Този никога няма да стане държавник, звръх пипето и морала му е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Perkor
преди 10 години
Уоу, "Президентът осъди използването на химически оръжия".Абе то още няма никакъв доклад от ООН, нашия тръгнал да съди по подобие на американците ...Дайте направо да съдим без да гледаме какво реално е положението, справедливост по американски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още