IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли печеливш икономически сектор от война в Сирия?

Дори и акциите на компаниите от отбранителния сектор отчитат спадове

11:05 | 29.08.13 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще има ли печеливш икономически сектор от война в Сирия?

Американските бойни кораби са в Средиземно море, а министърът на отбраната Чък Хейгъл обяви готовност за атака. Сега американските военни чакат само заповедта за атака на Барак Обама. Въпреки това обаче последиците от едно евентуално нападение остават неясни, а на Wall Street и по световните борси курсовете падат. 

Допълнителен притеснителен фактор - за света и за Wall Street, е, че последиците от военен удар по Сирия са неизчислими. Експертите предупреждават, че такъв удар не може да има добри последствия.

Началник-щабовете вече обясниха през изминалата седмица, че гражданската война в Сирия се базира на сложни обединения на многобройните групировки, които не могат да бъдат просто лесно отстранени. Журналистът от САЩ Бил Мойърс също цитира експерти от Близкия изток, които предупреждават за масивно натрупано химическо оръжие, чиито координати обаче не са известни. Това го прави по-трудно атакуваеми и увеличава риска за застрашаване на цивилни обекти с бомбардировките.

Самият Мойърс предупреждава, че в Сирия "няма добра страна", която да се поддържа официално. По-скоро при падане на Асад страната била заплашена от вакуум във властта, които ще бъдат изпълнен с най-голяма вероятност от екстремисти, което също не е сценарий, който да увеличи стабилността в региона.

Циниците обаче успяват да намерят и ползи за някои области на корпоративна Америка в случай на въоръжен конфликт – разбира се, преди всичко за сектора на отбраната. Но дори и акциите на тези компании са под огромен натиск.

Защото в сегашната политическа среда във Вашингтон разходите за отбрана в момента се намаляват, вместо да се увеличават - независимо от Сирия. Конфликтът в Близкия изток идва в момент, в който в САЩ отново се разгара спорът за тавана на дълга. Не без последици ще е той и за доставчиците на Пентагона.

Вижте във видеото на Bloomberg какво заяви американският президент Барак Обама по време на първото си официално интервю след предполагаемата атака с химическо оръжие в Сирия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

19
rate up comment 33 rate down comment 11
bgMan
преди 10 години
Щом петрола рязко поевтиня и се върна на предишните нива значи засега пляскането се отлага.Спете спокойно комунисти и комсомолци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 40 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Кон за кокошка?! Не са му толкова дребни сметките на Путин! Поне до сега не е направил един грешен ход, за да го записваш при обикновените лапачи.Тези джагали, които с пълната подкрепа на американците се обучават в уахабитски ислям във военни лагери от Босна, през Косово, Македония, Турция и се стичат сега в Сирия срещу Башар, бяха и в Либия. Ако падне Сирия, следва Иран. След Иран кой мислиш е на ред в програмата на американците? Тези същите главорези, които с кеф си хапват човешко сърце, ще се накачурят на Кавказ, но многократно по-многобройни от войната в Чечня, обучени, опитни и въоръжени! Тогава Путин ще е в позицията на Асад.Путин нищо не печели от войни, или поне нищо кой знае какво. Той има нужда от 15-20 г. спокойствие, за да подкара евразийския си проект! Това никой няма да му позволи, ще направят всичко възможно да не се случи!Но нещо днес се случи около Сирия и бабаитите бият отбой! Нещо ги поля със студен душ! Буквално за часове коренно се смени тона и на Оланд, и на Камерън, и на кенийчето... Или нещо руснаците им казаха, или научиха нещо за Башар... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 32 rate down comment 8
data
преди 10 години
п.п. от Първата война в ирак руснаците спечелиха най-много :) хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 34 rate down comment 8
data
преди 10 години
що ли си мисля г-н Путин подкрепя войната ?1. За него това са доста добри приходи от по високите цени на петрола и газта2. Чудесен сценарий за укрепване на властта в вътрешно политически план
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 38 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Дейта, колкото и нескромно да звучи, но Томата казва това, което аз от година не пропускам да споделя тук. Не, че сам съм го измислил, но имам навика да чета само сериозни източници и да общувам с умни хора, а те точно това прогнозират. Само никой не може да предвиди датата, но наближава... :)Относно технологиите - знеш, че когато става дума за истинска война, това не е игра с мишката по дисплея, както го показват по CNN. Дори в Ирак, където американците нямаха никакъв сериозен противник насреща, макар и спорадично, но при рядката съпротива се случиха неща, които бяха дълбоко скрити и никой не ги коментира и касаят координация, дисциплина, дух и военни умения на великите американски войници. А война срещу руснаци не е война срещу немотивирани разпасани араби, нали? Когато потекат реките от кръв, тогава се мерят патките на "играчите"... хехе Досега само германци и виетнамци са имали възможност да пуснат кръв на янките и казват, че плачат като жени пред насочена в главата им цев... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 34 rate down comment 8
data
преди 10 години
Мави , и на тия играчки тъпите американци им намериха цаката с дроните :) Демек асиметричния ефект който имаха в плюс ПВО-тата вече го няма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 33 rate down comment 8
data
преди 10 години
http://alexlyutoff.blogspot.com/2012/06/blog-post_25.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 34 rate down comment 10
bgMan
преди 10 години
Това не се прави точно така защото рискуваш новото ти въоръжение да бъде пленено и да попадне в чужди ръце.Мосад ако надушат нещо подобно за 1-2 часа образците в Сирия ще са собственост на IDF.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 37 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Хаха... дано и американците не мислят като теб, че може да преживеят неприятни изненади както във Виетнам - по 2-3 от супермодерните за тогава Б52 да падат като круши на всеки налльот.. хехеЕто това пушкалце не му личи да е от каменната ера:http://***.youtube.com/watch?v=6DeAI4CedKMСпоред филмчето, доста такива вече са продали на ОАЕ, защо не и на Башар? Може да се окаже изненадка за томахавките... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 35 rate down comment 8
SSIW
преди 10 години
Нямаше да е лошо да има един читав балансьор, ама нейсе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още