fallback

Росен Плевнелиев може да свика по-рано КСНС заради обстановката в Сирия

Президентът осъди използването на химически оръжия

15:10 | 29.08.13 г. 2

Ако се наложи България да участва по-мащабно и по-сериозно в операция заради обстановката в Сирия, президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по-рано от предвиденото, в зависимост от ситуацията. Президентът заяви това в Шабла, където се провежда военното учение "Шабла 2013", съобщи БТА. 

Плевнелиев уточни, че съветът ще бъде свикан и ако стартират по-мащабни военни действия в региона.

По принцип президентът е възнамерявал да свика КСНС по друга тема - реформата в сектор "Сигурност", и това е договорено с представителите на парламентарно представените политически сили.

„Използването на химически оръжия от когото и да било, където и да било, по какъвто и да е повод е недопустимо, заяви Плевнелиев“. Според него световната общност е длъжна да реагира.

България ще действа солидарно спрямо своите ангажименти в евроатлантическото семейство, посочи държавният глава. Той допълни, че приветства идеята на премиера да се свика Съветът по сигурността към Министерския съвет. Според него това е правилно решение.

Плевнелиев посочи, че се очаква да се видят в детайли данните, с които разполага изпълнителната власт, както и разузнаването във всички аспекти - очаква ли се бежанска вълна и каква, също и към момента има ли заявки към България за участие.

По повод коментарите дали страната ни ще се включи в евентуална военна операция Плевнелиев отбеляза, че не разполага с информация да се иска от България каквото и да било, но допълни, че ситуацията е много динамична и това може да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
fallback