IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки спада в цената на зърното, тази на хляба се запазва

Свръхпроизводството предизвика срив в цените на зърното на световните борси, достигащ до 40 на сто

10:23 | 13.09.13 г.
<p>
	Според пазарната логика свръхпредлагането е и причината за ниските цени на тазгодишната реколта. Снимка: <em>БТА</em></p>

Според пазарната логика свръхпредлагането е и причината за ниските цени на тазгодишната реколта. Снимка: БТА

Рекордно богата е зърнената реколта тази година, както в България, така и в световен мащаб. Според данни на Министерството на земеделието и храните зърното от новата реколта у нас е около 4,7 млн. тона.

Свръхпроизводството предизвика срив в цените на световните борси, достигащ до 40%. Сходна е и тенденцията в България. Очакванията за добра зърнена реколта в световен мащаб понижиха прогнозните цени още през пролетта.

В момента топ 3 на страните с най-голям спад на цените са България, Унгария и Франция. Припомняме, че точно преди една година тон жито се продаваше у нас за 450 лв. "В момента на Софийска стокова борса се сключват сделки на нива от 250 лева/тон, без ДДС, за хлебна пшеница", поясни директорът на Дирекция "Търговия и информация" на Софийска стокова борса Антонина Белопитова пред БНТ.

Според една от големите банки, инвестиращи в аграрния сектор, се очаква спад на цените в началото на следващата година с още 20%.

"Такава е цикличността на пазарите, не всяка година е добра. Така че това ще е може би една отрезвяваща за българското зърнопроизводство година", коментира изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Наталия Тодорова.

Според пазарната логика свръхпредлагането е и причината за ниските цени на тазгодишната реколта. "Има хора, които не са си структурирали добре производството, такива, които са направили рискови инвестиции благодарение на предходните две успешни години, сравнително, за българското земеделие и това ще им изиграе лоша шега тази година", смята Тодорова.

Изненадващо, обаче, цените на хляба, въпреки пребогатата реколта, няма да се променят в посока надолу. Обяснение за това даде Георги Попов управителят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите. По негови думи през последните две години и половина цената на хляба не се е променяла и цялата тежест на оскъпените суровини е била поета от производителите на хляб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още