IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Определянето на минимални ренти ще усили натиска върху зърно- производителите

Възможно е да бъде нанесен сериозен удар на земеделието, твърди анализаторът Николай Вълканов от ИПИ

08:08 | 01.09.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Определянето на минимални ренти ще усили натиска върху зърно- производителите

През изминалата седмица оставаме с впечатлението, че депутатите от БСП са в луда надпревара кой да предложи по-вредна и популистка законодателна промяна. Върхът дойде в петък, когато Янаки Стоилов съобщи, че се готвят промени в Закона за арендата, с които да се определят минимални граници на рентните плащания. Целта изглежда е да се осигури „защита” на дребните собственици на земи – това се посочва в анализ на експерта от ИПИ Николай Вълканов.

Социалистите търсят бърз начин да си осигурят подкрепата на нискодоходните социални групи и възнамеряват да го направят по най-лесния, но и най-опасен начин – чрез повишаването или гарантирането на определени минимални плащания. В случая с рентите, те са на път да нанесат сериозен удар на земеделието – сектор, който уж е приоритетен.

Тук е излишно да говорим за принципни неща като пазар, конкуренция, алтернативен избор и пр. Ще боравим с факти.
От 2005 г. насам рентата бързо нараства – и като стойност на единица площ и като дял от общите разходи на земеделците. Влизането в ЕС и европейските субсидии повишиха значително интереса към земеделската земя, нарасна търсенето, а заедно с това и конкуренцията при наемането на земя. Това доведе до над двоен ръст на рентата на декар за периода 2005-2012 г. Арендата заема все по-голям дял в общите разходи в селското стопанство.

Разбира се, съществуват значителни разлики в плащаната рента в отделните райони на страната. Това отразява качеството на земята, големината на индивидуалните парцели, селскостопанската активност в района и т. н. Това е и основната причина все още да има райони на страната, където рентата на декар е 15 лева, на места в Северна и Южна България се покачва до 40-50 лева, докато в Добруджа достига зашеметяващите 80-100 лева на декар. Именно от краищата на Северозападна България, където рентите са ниски, още миналата година дойде предложение за въвеждането на минимална рента. Изглежда Янаки Стоилов се е нагърбил с изправянето на именно тази несправедливост.

Подобна мярка обаче ще усили натиска върху земеделските производители (основно зърнопроизводителите). Първо, защото субсидията на единица площ след две години ще достигне тавана си (няма да нараства повече, тъй като 2016 г. България ще може да разпределя 100% от националния си пакет за директни плащания), а с промените в новата Обща селскостопанска политика този таван няма да бъде много по-висок от субсидията на единица площ през 2013 г. Иначе казано основната причина за ръста на рентата досега – субсидията на площ, скоро ще спре да движи пазара.

Второ, щастливото стечение на обстоятелствата през 2011-2012 г. (сравнително добра реколта и много високи международни цени на основните култури) допълнително спомогна за надуването на балона на пазара на земя. През настоящата стопанска година цените на зърното и маслодайния комплекс се сринаха с около 40% при нарастващи разходи за производство. Това изправя пред сериозни затруднения българските производители, част от които не са заделили достатъчно резерви, правили са необмислени инвестиции и са се нагърбвали със сериозни задължения към арендодателите си.

В това, само по себе си, няма проблем, защото лошите бизнес решения ще бъдат наказани, някои фермери ще ограничат производството си, други вероятно ще излязат от пазара. Въпросът е, че по естествен път цената на рентата и земята тръгва надолу още през тази година и това ще важи поне и през следващата. Ако административно бъдат наложени минимални ренти по региони това по всяка вероятност само ще ускори процеса на отпадане на пазарни играчи. Или най-просто казано, минималната рента примерно във Видинско може да стане и 30 лева, само че няма да има кой да я плаща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
kranc_mk
преди 10 години
Изключително си прав за случая който дадох. Доста специфично е. Относно картела при арендаторите съм напълно съгласен, но аз ще им гледаме сеира, като им спрат субсидиите. Неможе в Добруджа при тази богата почва те да изкарват при нормална година средно /не локално/ 350-550кг/дек. ***. Проблема идва и от друго място - СЕМЕНАТА. Пълнят им главите че семе произведено във Франция или Испания е невероятно производително за нашата територия. Сеят с чужди култури и накрая ОПА няма добив. Много проста напас са тези арендатори, но както по долу описах скоро ще им хвръкне главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Това твоето е толкова специфично, че не е нужно изобщо да го коментираш! Аз пък вземам ренти и от Добруджа и от няколко други места в БГ, и моя извод е, че не в Добруджа рентите са високи (80лв/дка), а на другите места са силно подценени! Например за чернозем с дебелина над 10м 2-ра кат. поливна, не е нормално да нямаш избор от налични 2-*** арендатора да вземеш повече от 40лв/дка, при идеални условия и реколта! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
kranc_mk
преди 10 години
Ха прав си, но по случайност съм от Добруджа и знам как седят нещата там :). Имах друго в предвид като писах долу но не съм разбран. В момента подготвям технология която от 1 декар земя в зависимост какво искам да засадя и колко високо да бъде мога да направя еквивалент на много декари :). Тоест вертиканла оранжерия. Идвам при теб взимам ти земята на 15лв/дек защото е толкова примерно изграждам си една скромна оранжерия от 20декара ия вдигам 10-12м. Еквивалента който получавам на тези 20декара е 320декара обработваема земя /зависи от посева/.Аз ти плащам 20*15=300лв за 1 год рента и си направи колко пари ще изкарам АЗ. Или просто казано тези 320 екв/дек. засети със САЛАТА за тази 1 год ще произведа скромните 5 000 000 бр. Направи си сам себестойноста :) ;). Хубава вечер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ограниченията да не стане предложението ти РЕАЛНО, а да си остане пълна глупост или обикновенна манипулация "Рентата да се определя по пазараен принцип" са две: - да има минимален брой "пазарни субекти" - да няма споразумение м/у тяхХа сега се светни сам в землище където има 10 арендатора, но с уговорка помежду си за наемни цени на земата ИЛИ има само 1 арендатор, какво става?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 13
kranc_mk
преди 10 години
Това са пълни глупости. Рентата трябва да се определя по пазараен принцип. *** пример ви давам. В Добруджа рентата е 80-100лв/дек. визмаики 100декара земя засадена със домати в оранжерия цената им е 1лв/кг, същата земя при рента от 15-20лв/дек ще ми смъкне себестойноста на 0,6лв/кг, но аз пак ще прдавам на 1лв/кг. Пазара сам трябва да определя цената на услугата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
dragonheart
преди 10 години
Според мен идеята не е лоша, но размера на рентата трябва да се определи въз основа на подробен анализ на това колко зърно се добива средно на декар,какви субсидии се получават,общоприети разходи по дейността.По този начин определения минимален праг на рентата да не ощетява зърнопроизводителите,същевремено и рендодателя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
dobri
преди 10 години
По същата логика могат да определят минимална цена за наем на квадратен метър жилищна площ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
KostaBee
преди 10 години
Живеем в пазарна икономика, което значи, че всички цени трябва да се определят от пазара. Проблема трябва да е за собствениците ако не са си направили сметка като са купували земите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
hristok
преди 10 години
Мисля, че идеята е добра, защото те печелят големите пари, а простия селянин с извинение да го ду*а. Не става така, като взимаш многото пари ще даваш! Няма такъв вариант никъде само да взимаш, трябва да има баланс в нещата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
fortiss
преди 10 години
Хе хе хе...Айде няма нужда да се правят такива неща. Аз да имам някаква полза от минималната работа заплата??? - НИКАКВАИ от това също нищо няма да получа като облекчение на съществуването ми.Незнам дали някой въобще ще получи реална полза от това.Как се сетиха точно това да направят??? Реално рентите, а и приходите в земеделието ще се повишат при много други мерки подобряващи производството, инфраструктурата за транспорт и износ - пристанища и др, а не така от нищото - както при тази схема.Също така създаване на конкурентен газов пазар би повишило рентите - с по-ниски цени на азотните торове, а не както досега да се помага на Газпром да ни завладява.Защо не създадоха връзки за доставки от други места? Защо не се построи терминал за втечнен газ на наше пристанище??? Тръгнали нашите да мислят за минимална рента !!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още