IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Ниската изкупна цена на зърното свали стойността на земеделската земя

Спадът е между 10 и 15% в различните райони на страната, коментира председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи

09:37 | 12.08.13 г.
Б. Петков: Ниската изкупна цена на зърното свали стойността на земеделската земя

Ниската изкупна цена на зърното значително понижи цената на земеделска земя, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков.

Той допълни, че тенденцията е обяснима предвид факта, че основните купувачи на земи през последните години са именно земеделските производители.

По думите му в различните райони на страната спадът е между 10 и 15%.

Петков отбеляза, че в началото на годината се е наблюдавало развижване на пазара за отдаване под аренда.

„Тази година цените бяха с около 10-12% по-високи в сравнение с миналата. След старта на търговията със зърнени култури нивата бяха коригирани,“ обясни председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Той допълни, че рентите тази година са около 30 лева за дка при средна цена 26 лева миналата.

По думите на Петков „цената на земята ще отиде там, където й е мястото, и ще бъде постигнато равновесие между търсенето и предлагането".

Той посочи, че реалната цена в момента за некомасирана земя в Южна България е между 300 и 400 лева за дка.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още