IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на пшеницата ще забави пазара на земя и закупуването на техника

В Добричко прибраха по-богата реколта, но очакват по-малко приходи

09:40 | 07.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на пшеницата ще забави пазара на земя и закупуването на техника

Свиването на приходите на земеделските производители ще забави пазара на земя и закупуването на нова земеделска техника. Това са заявили зърнопроизводители от Добричкия регион, цитирани от БТА.

Земеделските стопани прибраха това лято повече зърно в хамбарите, но очакват по-малко приходи от богатата реколта. Парадоксът не за първи път обърква плановете на агробизнеса. Зърненото производство в Добричко надхвърли 578 814 тона при 515 740 тона година по-рано. Стопаните регистрираха по-висок среден добив - 489 кг, с 25 кг повече в сравнение с миналата кампания.

Качеството на зърното е добро, коментира директорът на Добруджанския земеделски институт доцент д-р Иван Киряков. В полетата на селекционния център средният добив от т. нар. базови семена е по-висок със 120-130 килограма от декар в сравнение с миналата година. Институтът ще пусне елитните семена от 15 сорта пшеница за есенната сеитба. Сортовете пшеница, създадени в института, обичайно заемат 65-70 на сто от площите със зърнената култура в страната.

Засега търговците предлагат по 260-270 лева за тон пшеница при 350 лева през миналия август, каза секретарят на Областния съюз на земеделските кооперации Кирил Комитов. За него това противоречи на сравнително добрите цени на пшеницата на международните борси.

Според председателя на Асоциацията на българските зърнопроизводители Стелиян Стоянов, който е и сред големите арендатори в Добричко, спадът на цените се дължи на по-голямото производство на зърно през тази година в целия свят и на силната конкуренция в Черноморския регион на селскостопанските производители от Русия и Украйна.

По думите му новата реколта в Добричкия регион е с по-високи стойности на глутен и протеин, което ще улесни производителите на хляб и фурните ще влагат по-малко подобрители в брашното. Той очаква към Нова година да започне търговията с най-качествените партиди, след като вече има запитвания за износ в Италия и Гърция.

Площите с пшеница няма да бъдат редуцирани заради по-ниските изкупни цени, смятат от Областния съюз на земеделските кооперации. Добрата земеделска практика изисква да се спазва сеитбооборот, който обичайно определя около 45-51 на сто от обработваемите площи в Добричко за производството на пшеница. В последните години в региона се обработват около 1,1 – 1,2 млн. дка с хлебната култура.

Колкото до цената на хляба, в бранша са предпазливи в очакванията. Брашното не е поевтиняло драстично, а само с 6-7 на сто - до 740 лева за тон през последните дни, но все още не работим със суровина от новата реколта, заяви председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Тошко Няголов. Той добавя, че зърното бележи спад, но горивата и други компоненти в производствения процес поскъпват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Людени
преди 10 години
"За него това противоречи на сравнително добрите цени на пшеницата на международните борси."Отговорът е : ШИРЕЩАТА се спекула !!Никакъв контрол от страна на институциите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още