IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Методиев: Има тенденция за подобряване качеството на зърнопроизводството

Българските зърнопроизводители са започнали да инвестират повече средства в по-скъпи семена, торове и препарати, обясни директорът на "Агро Тера Север"

20:27 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Калин Методиев: Има тенденция за подобряване качеството на зърнопроизводството

"Има тенденция за подобряване качеството на зърнопроизводството, както и в защитата на здравето на потребителите в страната и в света", коментира Калин Методиев, директор на „Агро Тера Север“ в ефира на Bulgaria On Air.

По думите му българските зърнопроизводители са започнали да инвестират повече средства в по-скъпи семена, торове и препарати. „Новите технологии в страната се използват максимално добре и постоянно се въвеждат нови практики. Опитваме се да въвеждаме нововъведения при напояването, както и в начина, по който се обработва земята“, каза Методиев.

Той разказа и за част от препятствията пред някои от производителите. „Зърнопроизводителите, които имат собственост върху земята, са по-спокойни при обработката и инвестирането в нови технологии, а при арендуваните земи се поема по-висок риск заради несигурната възвращаемост на инвестициите“, коментира Методиев.

„За тази година се очаква реколтата да бъде с около 15%-20% по-висока от миналогодишната, защото условията са много благодатни. Въпреки че реколтата все още не е прибрана, се предвиждат между 4,5 и 4,8 млн. тона пшеница, около1,5 млн. тона слънчоглед и 2 млн. тона царевица“, посочи той.

Цените в световен мащаб се определят от най-големите производители на зърно – САЩ, Русия, Канада, а България е пасивен участник в ценообразуването, обясни още специалистът.

„Все още има слаб интерес към българската реколта. Цените на варненското пристанище, които обикновено са най-високи, достигат 300 лева за тон на пшеницата с фуражно качество. Относно царевицата все още нямаме нова реколта, но индикативните цени показват 240 лева за тон“, посочи от своя страна Калин Йорданов от „Карол“. По думите му царевицата и пшеницата за взаимозаменяеми до известна степен, а по неписано правило цената на слънчогледа обикновено е два пъти по-висока от тази на пшеницата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още