fallback

Понижаването на ДДС за лекарствата остава мираж

Икономисти не намират финансови аргументи за подобна стъпка, казват от фармацевтичния бранш

14:34 | 21.09.13 г. 9

Въпросът за понижаване на ДДС за лекарствата остава в застой и без изгледи за промяна за неограничен период. Това стана ясно на семинар за фармацевтичния пазар у нас, организиран от от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.

Скоро не се очаква да има каквато и да е по отношение на данъка добавена стойност за лекарствата, каза Деян Денев, изпълнителен директор на асоциацията. Повод за тази констатация е позицията на водещи макроикономисти у нас, според които евентуално въвеждане на  диференцирана ставка, както е в туризма, бел. Ред., ще изкриви пазара. Икономистите казват, че при обема на фармацевтичния пазар у нас в момента 400 милиона лева влизат в бюджета от ДДС върху лекарствата, а в бюджета обратно се връщат 156 милиона лева, което е много силен аргумент в полза на 20-процентната ставка за медикаментите. Като цяло притеснението, е че трудно се администрира диференцирана ставка и няма как да се прави и кой да го извършва, обобщи Денев.

Експертите от фармацевтичния бранш обаче напомнят, че след стойността производител, ДДС върху лекарствата е вторият по важност фактор, който може да понижи цените на лекарствата, а всеки друг опит за административно понижаване на цените, води до негативни последици за лекарствения пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
fallback