fallback

Първият вот на недоверие срещу правителството не мина*

Часове преди началото основният въпрос беше ще се събере ли кворум за заседанието

09:39 | 02.10.13 г. 5

Очаквано първият вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски беше отхвърлен от депутатите в Народното събрание. В подкрепа на правителството гласуваха 111 депутати. Притив бяха 86 депутати от ГЕРБ. Въздържаха се 20 депутати от "Атака".

Часове преди заседанието основният въпрос беше дали ще бъде събран кворум в залата, за да започне заседанието.

Проверката в 9 часа показа, че са се регистрирали 163-ма депутати, което даде основание на председателя на Народното събрание Михаил Миков да открие заседанието. От ГЕРБ поискаха отпадане на първата точка в дневния ред, а именно - вот на недоверие към правителството.

Причината е незаконно провелото се заседание в четвъртък, когато се проведоха дебатите по вота. Тогава кворумът беше установен с преброяване от страна на квесторите в парламента, а не от електронната система за гласуване.

Това предложение беше гласувано на два пъти и в крайна сметка отхвърлено със 110 гласа. 85 депутати от ГЕРБ подкрепиха искането да не бъде гласуван вотът.

В петък именно недостатъчният брой депутати провали гласуването и въобще целият работен ден на парламента. ГЕРБ отказа да влезе в залата, а депутатите на „Атака” бяха на работно посещение в Брюксел.

"Днес няма уважителни причини, за да не присъстват", коментира пред журналисти малко преди началото на заседанието зам.-председателят Мая Манолова. Самите депутати от групата на „Атака” по-рано коментираха, че ще присъстват на заседанието и ще гласуват „по съвест” за вота на недоверие. ГЕРБ декларираха, че ще изчакат да се събере кворума преди да вземе участвие в заседанието. 

В дневния ред на парламента е и предложението за предсрочно отстраняване на председателя Михаил Миков.

Вотът на недоверие успя да вкара в спор лидерите на БСП, ДПС и ГЕРБ. За пореден път те не можаха да се разберат по въпроса кой е победител на изборите, след като правителството се подкрепя от БСП и ДПС, а всъщност ГЕРБ има най-много депутати, пише Dnes.bg.

Станишев: Истинските мотиви за вота са делегитимацията на парламента

„Истинските мотиви за вота на недоверие са делегитимацията на парламента”, пръв упрекна лидерът на левицата Сергей Станишев, който поиска обяснение на отрицателния си глас на вота на недоверие.

Според него в мотивите и поведението на ГЕРБ е проличало разбиране за това каква е работата на опозицията. „Цитирам лидера на ГЕРБ – работата на опозицията е да пречи на работата на парламента и на правителството. Истинските мотиви нямат нищо общо с функционирането на Министерството на инвестиционното проектиране. Истинските мотиви са делегитимацията на парламента”, скочи Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 05.09.22 г.
fallback