IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК прекрати договора си с "Уорли Парсънс"

Директорът на компанията и на неговия подизпълнител - "Риск Инженеринг", са с повдигнати обвинения по проекта "Белене"

18:48 | 07.10.13 г. 4
НЕК прекрати договора си с "Уорли Парсънс"

Националната електрическа компания (НЕК) е прекратила договора си с архитект-инженера и консултант по строителния надзор на АЕЦ „Белене“ „Уорли Парсънс“, съобщиха от пресцентъра на държавната енергийна компания.

Причината за това е решението на Министерския съвет от 29 март 2012 година, с което правителството на България прекрати изграждането на втора ядрена централа. Заради това решение се получава обективна невъзможност за изпълнение на задълженията по договора.

Отношенията между НЕК и "Уорли Парсънс", респективно и с подизпълнителя "Риск Инженеринг", влязоха в общественото внимание през последния месец със съвместната проверка на МВР, ДАНС и прокуратурата по сигнал за източване на държавата чрез проекта "Белене".

В сигнала, подаден от Министерството на икономиката и енергетиката, е записано, че през месеците след като проектът е бил спрян, консултантите са продължавали да получават суми по договора. Преди седмици собственикът на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев коментира, че договорът му не е бил прекратен и по силата му неговата компания продължава да изпълнява дейности.

Според него сумите са намалени след допълнителни договорки с ръководството на НЕК.

Междувременно обаче от Столичното следствие повдигнаха обвинения за подстрекателство на Манчев и директорът на "Уорли Парсънс" - Събин Събинов. Двамата са подтикнали директор в НЕК да присвои средства. Богомил Манчев веднага обяви, че ще обжалва повдигнатите обвинения. 

С днешното съобщение за прекратяване на договора от НЕК съобщават, че новото ръководство на компанията е върнало четири фактури на "Уорли Парсънс". Те са на обща стойност 5,34 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
А Р. Овч. ще даде ли смислено обяснение защо от бюджета на България са откраднати поне 1 милиард лева през този проект. 1 милиард не за свършена работа или за производство на каквото и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
sonka.74
преди 10 години
Отговорът на бившия енергиен министър, че не бил знаел, в случая не върви. Плащал милиони за проект, който официално е спрян. Къде са отивали парите и защо?! ГЕРБерите трябва да дадат смислено обяснение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Защото се опитват да заблудят хората че нещо се променя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
fortiss
преди 10 години
Нали днес прекратиха договора. Защо обвиняват Манчев за получени суми???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още