fallback

До края на годината ГЕРБ ще внесе вот на недоверие за здравеопазването

Проблемите в сектора се задълбочават, а кабинетът не предприема мерки за финансова стабилност, каза бившият здравен министър Десислава Атанасова

11:28 | 11.10.13 г. 5

До края на годината ще има вот на недоверие към правителството за сектор „Здравеопазване“. Това обяви бившият здравен министър от правителството на ГЕРБ и сега депутат Десислава Атанасова.

Тя алармира за лошо финансово състояние на болниците и бюджета на НЗОК.

До края на годината всички болници ще работят с лимит от 65 на сто от средствата, които трябва да получат, каза Атанасова, цитирайки изказването на здравния министър Таня Андреева. Според Атанасова това би означавало, че ще имат възможност да плащат или заплати и осигуровки на служителите, или пари за лечение на пациентите.

„Ще се върне времето от 1998 година, когато се налагаше всички български пациенти да си плащат целия престой, консумативите, и да си плащат въобще някой да ги приеме“, заяви Атанасова. По думите й днес виждаме практика, при която няма средства за лечение на онкоболни, на деца с левкимия и други клинични пътеки.

Алармираме, че проблемите се задълбочават и ако министър Таня Андреева и цялото правителство не вземат мерки болниците да са финансово стабилни, здравеопазването ни е пред брутална катастрофа, катастрофа, която се очаква в следващите няколко месеца, каза тя.

Атанасова апелира да се вземат адекватни мерки за спешната помощ, здравнонеосигурените, здравните грижи за бежанците.

Даниела Дариткова обясни, че партия ГЕРБ би подкрепила актуализация на бюджета на касата. Според нея през август, при актуализацията на целия бюджет, е бил моментът да се реализира тази актуализация. Става въпрос за недостиг на около 130 млн лева, заяви още Дариткова.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
fallback