IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ атакува кабинета с втори вот - за регионалната политика*

Опозицията видя провал в усвояване на евросредствата и липса на визия за енергийната ефективност

12:04 | 10.10.13 г. 1
ГЕРБ атакува кабинета с втори вот - за регионалната политика*

ГЕРБ внесе втори вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски - този път за провал на правителството в сферата на регионалната политика и инфраструктурата.

Темата на вота беше анонсирана миналата седмица от лидера на опозицията Бойко Борисов. От ГЕРБ са посочили осем мотива за вота.

Според тях провалът в регионалната политика ще задълбочи различията между регионите. Като друга причина опозицията посочва блокиране на инвестиционния процес и настъпилите негативни последици от това.

Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството, заяви още, че от едно работещо ведомство сега на практика има две неработещи – министерствата на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране. Павлова видя и провал в усвояване на евросредствата, както и липса на визия по отношение на енергийната ефективност.

Това доведе до блокиране на инвестиционни процеси и на бизнеса в страната, обясни още Павлова.

Опозицията има критики и по отношение на управлението и концесионирането на морските плажове, както и във ВиК сектора, липса на политика за пътната инфраструктура, липса на политика за концесиите на плажовете, както и поголовната смяна на експерти.

На въпрос дали ГЕРБ ще се регистрират в пленарната зала при разглеждането на този вот от опозицията отново обясниха, че трябва да се види кой ще бъде в залата и допълниха, че се надяват мнозинството да осигури кворум.

Първият вот на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ, беше за провала в областта на инвестиционното проектиране и беше отхвърлен миналата седмица в парламента.

Станишев: мотивите на ГЕРБ за втория вот са нелепи

Внесеният втори вот на недоверие е опит да се отклони вниманието на на обществото от дискусията за тефтерчето на вече подалия оставка председател на комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов, каза лидерът на БСП Сергей Станишев минути след като опозицията внесе вота си.

Той нарече мотивите на ГЕРБ за втория вот нелепи. Според Станишев ГЕРБ да внасят вот за регионалната политика, след като диспропорциите в регионите са се задълбочили по време на тяхното управление, е нелепо.

Той отново лансира, че ГЕРБ не са успели да уговорят допълнителни средства от ЕС за развитие на най-бедните райони у нас, както са направили други десет страни. 

Те да внасят вот на тази тема е смешно и жалко. Надявам се да бъдат в залата, за да обосноват своите напъни. Имаме много добри отговори, категоричен беше Станишев.

Местан: И този вот също ще бъде отхвърлен

ДПС са очаквали следващия вот на недоверие на ГЕРБ да е на тема здравеопазване, стана ясно от думите на председателя на ДПС Лютви Местан, след като ГЕРБ внесоха втори вот за провал в регионалната политика и инфраструктура.

Разбира се, този вот също ще бъде отхвърлен, отсече той. Местан обясни, че категорично не приема мотивите на опозицията. Очаквахме вот на недоверие за здравеопазването, поне такива бяха анонсите, които чухме от ГЕРБ. Нищо ново. За пореден път ГЕРБ казват едно, правят друго, каза лидерът на ДПС. 

Той обясни още, че с практиката си да внасят постоянно нови вотове на недоверие опозицията ще обезсили този инструмент. Мога със сигурност да прогнозирам, че след още един-два вота те категорично ще успеят да ликвидират този най-важен опозиционен инструмент, каза още той. По негови думи ГЕРБ са на път да превърнат тази процедура в ежедневие.

Вотът на недоверие не е играчка, отсече още той. От думите на Местан стана категорично ясно, че той не приема мотивите на искания вот и тяхната формулировка. Това е абсолютно несъстоятелно, защото цялото управление на ГЕРБ беше политика на дебалансиране на развитието на регионите, каза още Местан. По негови думи по време на управлението на Бойко Борисов абсолютно всички инвестиционни ресурси са били концентрирани в една магистрала и в метрото. 

ГЕРБ спряха процеса на инвестициите в малките общини и точно това доведе до задълбочаване на диспропорциите в развитието на регионите, заяви той и допълни, че сега опозицията се опитва да прехвърли тази вина на сегашното правителство.

Лидерът на ДПС беше категоричен, че кабинетът ще работи усилено да намали различията между отделните региони, а всички общини ще получават еднакво отношение.

* Допълнена с позициите на Сергей Станишев и Лютви Местан

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
Каквото и да говорим, поведението на ГЕРБ е скандално и противодържавно. Ако тази енергия се впрегне в правилна посока за икономическата политика на страната (както това се е случвало и се случва в държави с отговорни политици), няма да сме на това дередже. Вместо това гледаме всеки ден унизитални за изпълнителите им циркове и да се опитваме да гледаме "широко" и "демократично" на нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още