IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината ГЕРБ ще внесе вот на недоверие за здравеопазването

Проблемите в сектора се задълбочават, а кабинетът не предприема мерки за финансова стабилност, каза бившият здравен министър Десислава Атанасова

11:28 | 11.10.13 г. 5
До края на годината ГЕРБ ще внесе вот на недоверие за здравеопазването

До края на годината ще има вот на недоверие към правителството за сектор „Здравеопазване“. Това обяви бившият здравен министър от правителството на ГЕРБ и сега депутат Десислава Атанасова.

Тя алармира за лошо финансово състояние на болниците и бюджета на НЗОК.

До края на годината всички болници ще работят с лимит от 65 на сто от средствата, които трябва да получат, каза Атанасова, цитирайки изказването на здравния министър Таня Андреева. Според Атанасова това би означавало, че ще имат възможност да плащат или заплати и осигуровки на служителите, или пари за лечение на пациентите.

„Ще се върне времето от 1998 година, когато се налагаше всички български пациенти да си плащат целия престой, консумативите, и да си плащат въобще някой да ги приеме“, заяви Атанасова. По думите й днес виждаме практика, при която няма средства за лечение на онкоболни, на деца с левкимия и други клинични пътеки.

Алармираме, че проблемите се задълбочават и ако министър Таня Андреева и цялото правителство не вземат мерки болниците да са финансово стабилни, здравеопазването ни е пред брутална катастрофа, катастрофа, която се очаква в следващите няколко месеца, каза тя.

Атанасова апелира да се вземат адекватни мерки за спешната помощ, здравнонеосигурените, здравните грижи за бежанците.

Даниела Дариткова обясни, че партия ГЕРБ би подкрепила актуализация на бюджета на касата. Според нея през август, при актуализацията на целия бюджет, е бил моментът да се реализира тази актуализация. Става въпрос за недостиг на около 130 млн лева, заяви още Дариткова.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Говоря по същество. По какво е специалистка Десислава? Не знам ти на базата на какви критерии определяш компетентността. Аз съм един от най-големите критици на сегашното правителство тука на сайта. Но определено тази сегашната госпожа ми вдъхва повече доверие, колкото и да не ми е симпатична. За това, че Атанасова превърна отделение от Русенската болница, в частна нейна болница, няма да го коментираме. Знае как да се възползва от слабостите на здравната политика, но пръста си не помръдна да ги реши. Нищо, че беше за малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
platon
преди 10 години
Имаш ли нещо да кажеш по темата или ще говориш празни приказки? Атанасова е предишния министър на здравеопазването и ако тя няма право да говори за проблемите,то кой? Да не би случайно да смяташ,че здравеопазването се подобрява или че идеята с 2% от здравните вноски частните фондове да покриват лечението на пациентите за гениална? Очевидно е,че сегашния министър е тотално некомпетентен и изобщо няма идея какво да прави,а проблемите се задълбочават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Има нужда да бъде умита, това е :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
противоречието е, че и забраняваш да си ползва чадъра... а бурята става все по-силна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Деси, не знам по какво си специалистка. Това каква неофициална информация излиза в пространството за твоя "бизнес" няма да коментирам. Но няма смисъл точно ти да говориш за здравеопазване и финанси. По-добре отивай мълчешком да си вършиш сенчестия бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още