fallback

Проблемите на превозвачите ни с Турция продължават

Голяма част от българските превозвачи вече няма да минават през Турция

16:51 | 01.11.13 г. 2

Българските превозвачи продължават да срещат проблеми при преминаването си през Турция. Въпреки обещанието на южната ни съседка, че ще прекрати излишните проверки и необоснования затегнат контрол по отношение на българските превозвачи, все още няма никакви реални промени. За това потвърди пред Investor.bg Койчо Русев - член на УС на Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ).

Заради това и голям брой от превозвачите са преустановили работата си през Турция. Русев не успя да представи данни какъв процент от бранша е спрял да минава през съседката ни, но увери, че делът със сигурност не е малък.

"В случая не можем да кажем колко процента от бранша вече не минават през Турция тъй като има различни превози, различни товари. Данните на този етап не могат да бъдат обобщени", уточни той.

Той посочи, че въпреки усилията на българската администрация проблемите продължават. Преди няколко дни Министерството на транспорта и това на Турция проведоха срещи, за да се изяснят по казуса, а и за да намерят дългосрочното му решение. "Аз дори не съм убеден, че турската страна казва истината и че наистина ще спази обещанията си, които дава. Мисля, че те по-скоро се опитват да заблудят нашата администрация", посочи той.

Припомняме, че проблемите на родните превозвачи започнаха през май месец на тази година. Тогава браншът блокира границата с Турция в знак на протест в знак на високите рестрикции и ненужните проверки, които страната извършва срещу българските тирове. Блокадата продължи около два дни до писмена декларация от страна на Анкара, в която се обещаваше промяна в отношението на Турция към превозвачите ни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 10.09.22 г.
fallback