IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачи: Блокираме границата с Турция до писмена декларация от Анкара*

За втори пореден ден български превозвачи са блокирали граничния ни пункт с Турция с искане за вдигне всички рестрикции към тях

12:09 | 17.05.13 г.
<p>
	<em>Блокадата с Турция предизвика опашки от близо 10 км.</em> Снимка: <em>БТА</em></p>

Блокадата с Турция предизвика опашки от близо 10 км. Снимка: БТА

За втори пореден ден български превозвачи са блокирали граничния ни пункт с Турция "Капитан Андреево". Транспортните фирми са категорични, че няма да „свалят“ блокадата, докато турската страна на представи официална своя писмена позиция, в която обещава, че ще вдигне всички рестрикции, които до този момент е имала към българските превозвачи.

Около това искане се обединиха ръководители на най-големите браншови транспортни организации у нас  - Петко Ангелов, зам.-председател на Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), Георги Минчев, председател на Асоциация спедиция транспорт и Койчо Русев, член на УС на Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ). Те дадоха подробна информация за случващото се на границата и обобщиха исканията на бизнеса пред Investor.bg.

Собствениците на български транспортни фирми в последните седмици се оплакват от необосновани ограничения, въведени от турската страна. Например всеки камион да влиза в страната с не повече от 500 литра гориво. Турската страна например приема, че до Испания и обратно трябва да се премине за 14 дни, но реалното необходимо време е до 10 дни. Останалите 4 дни превозвачите трябва да прекарат на границата.

Вчера стана ясно, че посланикът на България в Анкара Красимир Тулечки е направил "категорична интервенция" пред съответните институции в Турция. Вследствие на това от турска страна са дадени указания за вдигане на всякакви рестрикции по отношение на българските превозвачи на територията на Република Турция. Потвърждение за това е получено и от консула на Република България в Одрин. 

Въпреки това от бизнеса алармират, че до този момент в България не е пристигнала официална декларация, документ или писмо, който в писмен вид доказва, че тировете няма да имат повече проблеми при преминаването на граничния пункт с Турция.

„Блокада има и тя ще продължи, ако трябва с дни. Ние като протестиращи искаме документ от турска страна, който да доказва, че ще се спазват всички международни спогодби, които обобщават взаимоотношенията ни с Турция. Устни договорки не приемаме“, категоричен бе Петко Ангелов. По негови думи протестите ще продължат, защото на този етап няма ясни сигнали, че министерствата на транспорта на България и Турция са стигнали до официално решение.

Сходно е и мнението на Георги Минчев, който смята, че разрешаването на случая зависи изцяло от турската страна. „Изострените отношения между българските превозвачи и турските гранични власти не са без причина. Турската страна напълно неправдиво налага натиск над българските тирове и постоянно ги бави, а това рефлектира изключително отрицателно върху бизнеса. Блокадата е абсолютна крайна форма на реакция, но е нужна, за да могат компетентните институции да съдействат, за да помогнат на българския бизнес, който страда от тези свои проблеми. Протестът има законова основа. След толкова години неглижиране на българския международен транспорт подобен протест трябваше да бъде направен“, заяви Минчев.

Койчо Русев от АЕБТРИ е сред представителите на браншовите организации, които отговарят пряко за преговорите с турската страна. Той също потвърди, че блокадата ще продължи до официалното и писмено решаване на проблема.

„Ние напълно заставаме зад българските превозвачи. Те са напълно в правото си да протестират, защото бизнесът им страда значително от проблемите им с турските гранични власти. Има специално писмо, от ръководителя на турските митнически власти, в което се посочва, че на границата трябва да има „специално“ отношение към нашите тирове“, посочи той.

Русев не отрече и за налаган рекет от страна на турските минтничари към нашите товарни автомобили.

„Дочувам за случаи, в които на някои превозвачи им е искано по 100 евро, за да преминат границата, без да се налага да чакат. Но това са само слухове и въпреки това ги има“, коментира той.

Investor.bg се свърза и с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От пресцентъра заявиха единствено, че служебният министър напълно подкрепя исканията на превозвачите и застава зад тях. От ведомството са изпратили много писма до транспортното министерсво в Турция и чакат отговор. Вчера стана ясно, че ведомството дори е сезирало Европейската комисия за проблема.

По-късно през деня коментар за случващото се на границата направи и Миролюб Столарски, председател на БАСАТ.

„20 турски превозвача седнаха на пътя и спряха преминаването на колко и автобуси. Това се случи в 12:30 ч. На място имаше няколко полицаи, малко по-късно дойдоха още около 20.

Турците излизаха с камионите, за малко да бутнат една майка с дете. Полицията преговаряха с тях. След като турските шофьори видяха, че вече е по-голяма числеността на полицаите пуснаха превозните средства да минават. Нямаме никаква информация от институциите", обясни Столарски.

По думите на ръководителя на БАСАТ турски превозвачи планират да блокират отново границата към 17:00 ч

Днес следобеда служебният премиер Марин Райков се срещтна с държавния глава Росен Плевнелиев във връзка с проблемите на границата.

В перспективата на предстоящите контакти между министрите на транспорта на България и Турция в Лайпциг на 22 май Марин Райков сподели намерението си да предприеме реципрочни мерки спрямо тези, които администрацията на южната ни съседки е приложила по отношение на българските превозвачи, по начин, който да създаде симетрия и с оглед отношението към турските превозвачи на територията на България.

Същевременно премиерът посочи, че е наредил на Министерство на вътрешните работи да предотврати всякакви действия на превозвачи от Турция у нас, които биха довели до нерегламентирано възпрепятстване на движението и товаропотока по българските пътища.

*Допълнена към 17:20 с информация за срещата на Марин Райков и Росен Плевнелиев
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още