IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 10 години в металургичните предприятия са вложени над 4 млрд. лева

Монополът при доставките на газ и високата цена на тока спъват развитието на сектора

15:29 | 05.11.13 г.
За 10 години в металургичните предприятия са вложени над 4 млрд. лева

За последните 10 години инвестициите в сферата на металургията възлизат на близо 4 млрд. лв. Това каза председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) Антон Петров на форум, посветен на Деня на металурга, съобщи БТА.

Петров посочи, че само за последната година инвестициите в сектора са в размер на около 400 млн. лв. От тях 200 млн. лв. са вложени в КЦМ – Пловдив, 100 млн. лв. в "Аурубис" Пирдоп - като над половината са в екологични дейности, 60 млн. лв. в "Алкомет" – Шумен, инвестиции са правени и в "Стомана Индъстри", също и във всички останали предприятия в тази сфера, въпреки тежката година.

Председателят на БАМИ коментира и проблемите на бранша - висока цена на газта, монополна структура, един доставчик, един източник, висока цена на електроенергията, загуба на конкурентоспособност, нискокачествена, но високо платена услуга на превозите. Трябва да се предприемат мерки, ако искаме този отрасъл да има бъдеще, заяви Петров.

Металургичната индустрия в България има съществен принос в националната икономика - с над 10 на сто относителен дял в произведената промишлена продукция и над 15 на сто в стоковия износ. Поради изключително експортната насоченост на производството, от износа и вноса на металургични продукти през 2012 г. се формира положително търговско салдо от 3,5 млрд. лева. Средната заплата в сектора е 770 лв., каза още Антон Петров.

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова припомни, че независимо от обема на произвежданата продукция, металургичните предприятия са натоварени от европейското законодателство с големи отговорности по отношение на опазването качеството на въздуха, управлението на химикалите и отпадъците, ефективното използване на електро- и топлоенергията и предотвратяването на аварии при работа с опасни химикали. Изпълнението на екологичните изисквания е трудна за изпълнение задача, без активното сътрудничество с държавата, заяви министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още