IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията ще си осигурява документи по служебен път

Кабинетът прие промени в Административно процесуалния кодекс, с които се върви към въвеждане на комплексно административно обслужване

15:02 | 13.11.13 г.
Администрацията ще си осигурява документи по служебен път

Административните органи няма да имат правото да изискват предоставяне на информация или документи, които са налични при тях или при друг орган, а ще са длъжни да ги осигуряват по служебен път.

Това предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Административно процесуалния кодекс, одобрен днес от правителството.

С поправките се въвежда обща нормативна рамка за въвеждане на комплексно административно обслужване, посочват от пресцентъра на Министерския съвет. В текстовете се включва легална дефиниция за понятието „комплексно административно обслужване” и се определят субектите, които осъществяват административонто обслужване.

С промените се предвижда и разширяване на достъпа до административни услуги чрез въвеждане на възможност за заявяване на услугата и по пощата, както и за комбиниране на различните канали за комуникация с администрацията - електронен път, лицензиран пощенски оператор и на гише.

Заявителят ще може по собствена преценка да избира формата и начина както за заявяването, така и за получаването на административната услуга.

Предвижда се също така да се намали срокът за предоставяне на услуги от 30 на 14 дни, освен в случаите, когато в закон не е предвидено друго.

Законът също така делегира на Министерския съвет правото да определи с тарифа таксите за комплексното административно обслужване. Регламентира се и правна възможност за изграждане на центрове за предоставяне на административни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още