IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замразяване нарастването на пенсионната възраст за 7 години иска КНСБ

Синдикатът връчи исканията си на ръководството на Народното събрание

23:55 | 19.11.13 г. 3
Замразяване нарастването на пенсионната възраст за 7 години иска КНСБ

Приемане на законова поправка за криминализиране укриването на осигурителни вноски, възстановяване на платения годишен данък на над 500 хиляди работещи с месечна заплата до 400 лв., увеличаване с поне 10 на сто на заплатите в бюджетната сфера.

Това са част от исканията на КНСБ, които синидкатът връчи в официална декларация до ръководството на Народното събрание, на председателите на всички парламентарни групи, както и на председателя на Комисията по бюджет и финанси.

Синдикатът настоява и за гарантиране навременното плащане на заработените трудови възнаграждения чрез корекции в Кодекса на труда и Наказателния кодекс, както и предприемане на спешни мерки за оздравяване на държавните предприятия.

Замразяване нарастването на пенсионната възраст и стажа за всички категории работещи за поне 7 години, в съответствие с Националното споразумение от 2010 г.; договаряне развитието на пенсионната реформа и реда за ранно пенсиониране на индустриалните работници, са други искания.

В декларацията КНСБ настоява за разработване на ясна и последователна политика на реформи в здравеопазването, която да гарантира равен и достатъчен достъп до качествени здравни грижи, достойно заплащане и перспективи за кариерно на развитие на всички професиоалисти в здравната систем

Настоява се за спешно разработване на петгодишен план за оздравяване на енергетиката и дългосрочна енергийна стратегия – да се осигурят през 2014 г. 370 млн. лв. недофинансиране на НЕК .

Спешно приемане на антимонополно и антикорупционно законодателство и гарантиране интересите и правата на производителите и потребителите, иска синдикатът. 

В декларацията КНСБ предупреждава, че ако не се направят промени в Бюджета за 2014 година, насочени към повече доходи за работещите и в подкрепа на най-бедните, лавината на недоволството от несправедливостта и неравенството ще прерасне в социален взрив с непредвидими последици.

Националното протестно шествие-митинг е на 20 ноември 2013 г. (сряда). То ще тръгне в 11.15 ч. на пл. „Македония” № 1 пред сградата на КНСБ, ще продължи по бул. „Христо Ботев” – бул. „Ал. Стамболийски” – пл. „Света Неделя”, където ще се проведе протестният митинг пред Министерство на здравеопазването от 11.30 ч.

Протестният митинг пред Министерски съвет ще се проведе от 11.50 ч., а митингът пред Народното събрание ще се проведе в 12.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Комунистически
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Lucifer
преди 10 години
Ами то баши-бозушкия обирджилък до такава степен опустоши БГ, че сега колкото и да раздават май вече няма живи на кого да раздават. Всичко младо и читаво отдавна се евакуира от бедствието БГ а неуспелите просто измряха или са на умиране. Щом и *** вече бягат от БГ, значи наистина нищо не е останало за крадене. Дори и бежанците спешно ще се изнесат щом температурите паднат на -15 -20 градуса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
"КНСБ са се срещали с партийни лидери и това е причината за раздора между двата основни синдиката. Това обясни лидерът на Конфедерацията на труда Подкрепа" Константин Тренчев"Когато синдикатите заиграват с политически партии, те синдикати ли са? Как се случи така, че КНСБ 4 години си траеше при замразени пенсии и вдигаща се пенсионна възраст, а сега организират протест? Ай сиктир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още