fallback

БСК е против връщането на данъка на хората с ниски доходи

Според организацията тази мярка ще увеличи натиска за заплащане на труда на границата на минималната заплата

20:06 | 20.11.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Българската стопанска камара (БСК) се обяви срещу приемането на промени в Закона за данъка върху доходите.

Във връзка с предложението на КНСБ за връщане на платен годишен данък на работещи с месечна заплата до 400 лв. и декларираната подкрепа от представители на изпълнителната и законодателна власт да бъде приет ред за възстановяване през 2015 г. на авансово удържан през 2014 г. 10% данък при чист годишен доход от 4080 лв., БСК изтъква, че предложението е стъпка към неприемлива отмяна на плоския данък, която не е консултирана в съвета за тристранно сътрудничество определения ред.

Според камарата тази мярка ще увеличи натиска за заплащане на труда на границата на минималната заплата. Освен това ще доведе до пряко нарастване на разходите за фирмите за труд при продължаваща стагнация в редици сектори на промишлеността, услугите и строителството и ще повлияе и към намаляване на конкурентоспособността и увеличаване на безработицата,  се казвав позицията на организацията, изпратена до медиите.

Работодателската организация изразява мнение, че чрез този ход се създават стимули за сивия пазар на труда и допълнителен финансов дисбаланс в системите на социалното и здравно осигуряване при очакван значителен ръст на заетите на минимална работна заплата и на физически лица, декларирали по-нисък от т.нар. "чист доход" от 4080 лв. от източници извън работна заплата.

Администрирането на целия процес от НАП би се усложнило и ще изисква привличането на допълнителни финансови и човешки ресурси. Допълнително по този начин ще се отклони вниманието на данъчната администрация от упражняване на контрол и предотвратяване на мащабни данъчни и осигурителни нарушения и измами, изтъкват от БСК.

Вместо предлаганото данъчно облекчение бизнесът предлага при предварителна подготовка и обсъждане с експертната общност и социалните партньори въвеждането на семейно подоходно облагане и критерии за освобождаване от плащане.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 10.09.22 г.
fallback