IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът одобрява промените по единната сметка

Възможността за избор на реда, по който се погасяват задълженията, е важно в условията на криза, изтъкват работодателите

17:08 | 10.09.13 г. 1
Бизнесът одобрява промените по единната сметка

Двете най големи работодателски организации – БСК и БТПП подкрепят промeните за усъвършенстване на данъчното законодателство, свързани с единната сметка.

От камарата заявяват, че предложението за погасяване първо на задълженията по главници и след това на лихвите подобряват функционирането на единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски. Те ще подпомогнат задължени лица във временно финансово затруднение, доколкото със смяната на реда за погасяване на задълженията се избягва увеличение на общия дълг, смята бизнесът.

Да създаде възможност за данъчно задължените лица да избират кое задължение да погасят е особено важно в условията на продължаваща криза и недостиг на финансов ресурс, посочват от камарата.

Те подкрепят и предложението за отлагане на срока за подаване на искане за погасяване по давност на задължения, възникнали преди 1.01.2008 г. Мотивът е, че голяма част от данъчно задължените лица не знаят за тяхното съществуване, поради липса на пълен достъп до информация в данъчно-осигурителната си сметка, съхранявана в системата на НАП. Предлага се регистрираното лице да има право на електронен достъп до цялата информация, съхранявана в данъчно-осигурителната му сметка.

БТПП също подкрепя проекта за промени на Данъчно осигурителния процесуален кодекс по отношение на усъвършенстване на единната сметка. Според работодателите това е действие в положителна посока, улесняващо бизнеса, и по-специално по отношение на погасяване първо на задълженията по главниците, и след това по дължимите лихви.

От палатата обаче смятат, че системата на единната сметка все още има несъвършенства. Например отсъства правото на избор при погасяване на задълженията, което дава възможност изрядният платец да изпадне в състояние на неизправност при ненавременно и неточно разнасяне на погасените задължения от страна на данъчната администрация.
 
За промените, даващи възможност за обратно начисляване на ДДС, от палатата смятат, че това е един ефективен инструмент в борбата с данъчните измами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Ами ако и за редовия гражданин важи изборътза погасяване на задължения? И защо не? Тогава отиваш, плащаш си за настоящата година за МПС например, минаваш на ГТП, а на другите задължения - майната им.Защо пък на мен хич не ми пречи тази единна сметка? Плащам си всеки месец и нямам проблеми. И по-рано нямах. За кого толкова ги гласят тези промени? Кои са тези, които не си плащат редовно, та ни занимават с тях, а не решават други, по-важни неща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още