IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство ще прави подобрения в единната сметка

Няма да се връщаме назад и да я отменяме, обясни Людмила Елкова

12:16 | 10.09.13 г.
<p>
	Вицепремиерът Зинаида Златанова председателства заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). <em>Снимка: БТА</em></p>

Вицепремиерът Зинаида Златанова председателства заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Снимка: БТА

За "надграждане" на единната сметка, с която от началото на годината се плащат данъчни и осигурителни задължения, се обявиха от Министерството на финансите на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По-малко от девет месеца след въвеждането й управляващи, синдикати и работодатели бяха единодушни, че идеята не работи така, както трябва, макар да изтъкнаха различни аргументи за това – от проблеми в софтуера, до такива във философията.

„Тук цари пълно единодушие за пълната нелепост, която имаме да решаваме“, обобщи ситуацията вицепремиерът Зинаида Златанова, която председателства НСТС.

В момента плащането на данъчни и осигурителни задължения става по една банкова сметка, с изключение на вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Променен беше обаче редът на вземанията - за каквото и да се внесат пари, системата автоматично ги праща за покриване на най-стария дълг, тоест лицето – физическо или юридическо, няма право да избира кое задължение да погаси.

Сега се погасяват първите по възникване задължения и със законопроекта това не се променя. Това, което се опитваме да направим, е първа стъпка, положителна, но недостатъчна по принцип. Според нас не е добре да се връщаме назад и да отменяме единната сметка въобще, а тя трябва да се надгражда, заяви заместник-министърът на финансите Людмила Елкова. Предвижда се първо да се погасява главницата, след това лихвите и накрая разноските.

По думите й от въвеждането на единната сметка администрацията е успяла да събере една част от старите задължения, но не това е начинът, а да си върши работата, защото има ред за събиране. Елкова се обяви и за право на избор на длъжника какво задължение да погаси.

КТ „Подкрепа“ поиска извън обхвата на единната сметка да са и осигурителните вноски, както е допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Синдикатът предлага да има две сметки – данъчна и осигурителна.

„Виждахме в това възможност да се спести време на предприемачите, считахме, че ще се освободи капацитет от данъчната администрация. Факт е, че тази добра идея беше унищожена“, заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал напомни, че бизнесът не е искал единна сметка, а ограничаване на броя на платежните нареждания. Това обаче не се случило, защото се правят плащания по различно време.

В крайна сметка работодателите подкрепиха промените, предлагани от финансовото министерство в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, според които единната сметка да се усъвършенства. Предвижда се в едната й част да се внасят самите данъци и осигуровки, а в другата да се покриват лихвите за просрочията. Така при покриване на старите задължения, макар и не всички и не наведнъж, няма да се начисляват допълнителни лихви.

Синдикатите не застанаха зад законопроекта, но смятат, че той е стъпка в положителната посока.

Със законопроекта се предлагат и изменения в Закона за ДДС. Текстовете предвиждат въвеждане на обратното начисляване на ДДС при търговията със зърнени и технически култури. Идеята е при сделките със зърнени култури данъкът да се начислява и внася от купувача, за да се избегнат измамите с "кухи" фирми по веригата.

Социалните партньори подкрепиха предложението на червени депутати осиновители да получават майчинство за деца до 5 години. Мотивите са, че ограничението помощта да се дава за дете до 2 години, е пречка да се осиновяват по-големи деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още