fallback

Адемов: Идеята за минимален доход от 400 евро в ЕС е трудно изпълнима

Социалният министър е убеден, че предложението на този етап трудно може да се реализира във всички страни от ЕС

09:55 | 04.12.13 г. 18

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов е песимист по отношение на идеята на Европейския икономически и социален съвет към Еврокомисията, която предвижда до 5-6 години да се въведе единен минимален доход от 400 евро на месец за всички страни в ЕС.

По негови думи на този етап предложението е трудно да се рeализира, тъй като съществува икономически дисбаланс между държавите-членки на съюза и ще е трудно параметрите на минималния доход да се изравнят скоро.

"На този етап има много страни, в които това много трудно може да се реализира. Проблемът не е в това дали са малко или много тези 400 евро на месец, а дали това са пари, които реалната икономика може да произведе", коментира той пред NovaTV.

Той допълни, че тази мярка би довела до сриване на бюджетните системи в някои страни.

Адемов уточни, че вероятно дискусия на по-високо равнище по темата ще бъде проведена от новия Европейски парламент след изборите догодина.

По негови думи ако държавите въведат един такъв минимум ще се избегне възможността за дъмпинг на цените. "Тоест, свободното движение на хора, стоки и капитали няма да бъде обвързано с движение от по-ниски към по-високи доходи, а ще бъде от места с по-ниска към по-висока квалификация", обясни той.

По този начин според него ще се осъществи идеята на ЕС за свободното движение - свободната квалификация и индивидуалните способности да се срещнат на едно достатъчно високо ниво със заплащането.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
fallback