IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е напът да въведе минимална заплата

Компромисът е в името на съставянето на германско правителство до Коледа, каквото обещание даде Ангела Меркел

17:31 | 21.11.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел по време на форума на&nbsp;S&uuml;ddeutsche Zeitung. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел по време на форума на Süddeutsche Zeitung. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия по всяка вероятност ще въведе обща минимална заплата. По този начин нейната консервативна партия отстъпи пред социалдемократите в рамките на преговорите по формирането на правителство.

Най-вероятно двете страни ще се споразумеят за въвеждането на минимална ставка от 8,5 евро на час.

„Ще вземем решение за неща, които с оглед на програмата ми не смятам за справедливи – сред тях е и общата минимална заплата. Християндемократичният съюз ще се постарае да предотврати загуба на работни места. Създаването на стабилно правителство е най-отговорното решение за Германия“, заяви Меркел.

“Реалистичен поглед към ситуацията показва много бързо, че социалдемократите не могат да напуснат тези преговори, без да получат законно обоснована минимална работна заплата", заяви Меркел в Берлин в четвъртък по време на икономическа среща, организирана от Süddeutsche Zeitung. Съюзът обаче ще се опита да направи така, че новата мярка да не доведе до загубата на работни места. Причината са преговори за възможните регионални различия в минималната работна заплата.

Досега социалдемократите се отказаха от едно от основните си искания в името на компромиса – по-високите данъци за богатите. След днешното изявление обаче вероятно ще успеят в искането си да се въведе минимална заплата от 8,5 евро на час.

В същото време Меркел увери, че новото правителство ще се придържa към разделянето на социалноосигурителните вноски между работодатели и служители. "Трябва да има също така и ясен ангажимент за пенсионна възраст до 67 години“, каза тя по отношение на исканията на SPD, сред които има и такоша за намаляване на тази възрасто до 63 години при определени обстоятелства. 

Меркел отговори и на критиката на бизнеса по отношение на коалиционното споразумение, с мотива, че липсват алтернативи: „В едно друго съотношение може да се получат дори още по-лоши неща", предупреди тя. Планираната голямата коалиция ще постави фокуса си върху инвестициите в транспортната инфраструктура и разширяването на високоскоростните интернет връзки. В областта на енергетиката са били необходими и ясни разширителни коридори за възобновяеми енергийни източници, поясни още Меркел. 

Преговорите за съставяне на новото германско правителство навлизат в решителна фаза. На 26 ноември трябва да се състои заключителният етап на продължилите вече повече от 3 седмици преговори. Това е необходимо да стане, за да бъде изпълнено обещанието на Меркел да има ново правителство до Коледа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 10 години
ахаЗнаи Меркел спечелила била изборите в ГЕР..както Борисов ги спечели майотивай си при Тачър и Регън долна кофо *** и гнусна, Паркинсон да те удари даноТва не го разбирам да си Министрър председател на хората и да ги мразиш същевременно!?! как е възможно да се гласува за тези проклятия - десните партии!?! недоумявам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още