IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Замразяването на възрастта за пенсиониране не е проблем за системата

За всички предложения на правителството са осигурени средства в бюджета на ДОО за догодина, заяви социалният министър

13:54 | 26.11.13 г.
Адемов: Замразяването на възрастта за пенсиониране не е проблем за системата

Увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране в България значително изпреварва този на останалите страни на ЕС. Това дава основание да си позволим замразяване на възрастта за пенсиониране и през следващата година да се търси широко съгласие между всички социални партньори за пенсионна реформа.

Това заяви от парламентарната трибуна социалният министър Хасан Адемов, минути след като беше одобрен бюджетът на Държавното обществено осигуряване.

Министърът заяви, че замразяването на възрастта за пенсиониране не е проблем за пенсионната система, а  проблемите идват от ранното пенсиониране и отпусканите инвалидни пенсии.

„Българската пенсионна система във вида, в който съществува, продуцира млади пенсионери и пенсионери с инвалидни пенсии”, заяви той.

450 хил. са инвалидните пенсии, отпуснати у нас. Този брой е около средните за ЕС нива – между 10 и 15% от населението. Големият въпрос обаче не е в техния брой, а че все още не е намерено тяхното място в системата. Това са плащания, които нямат осигурителен характер, а са социални помощи, обясни Адемов и допълни, че проблемът не е решен от управляващите досега. „Трудно ни е и на нас”, обясни още той.

Разходите в бюджета на ДОО са разчетени спрямо всички предложения, внесени от Министерския съвет, допълни социалният министър по повод опасенията, че не всички социални обещания са вписани в текстовете.

Задължение на вносителите е да осигурят средства за обезпечаването на тези мерки, обърна се към депутатите той и допълни, че средствата за предложенията на правителството и за увеличаване на пенсиите са гарантирани.

Хасан Адемов цитира и данни на Националния статистически институт (НСИ), според които броят на заетите през третото тримесечие се увеличава с 68 хил. души спрямо второто тримесечие.

Намалява и броят на неактивните и обезкуражените лица, което показва, че тези хора се интересуват от програмите на правителството за намаляване на безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още