IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Германия се нуждае от минимална работна заплата?

Статистиката показва рекордна заетост, на фона на ръст на риска от бедност в страната

18:59 | 26.11.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Защо Германия се нуждае от минимална работна заплата?

В последните седмици все по-често се коментира идеята за въвеждането на минимална работна заплата в Германия. Това е против възгледите на канцлера Ангела Меркел, но в името на създаването на ново правителство, тя е готова на компромисно решение.

Вероятно до края на тази седмица въвеждането на минимално почасово заплащане ще бъде одобрено.

Основанията за въвеждането на минимално почасово заплащане стават ясни от анализ на германското издание The Local. В него са посочени статистическите данни, според които броят на заетите в Германия е рекордно висок – 41,6 млн. души.

На фона на този пик обаче се наблюдава ръст на риска за увеличаване на бедността. Според статистиката тази социална заплаха е валидна за 16,1% от германските граждани.

Спрямо данните преди началото на кризата през 2007 година има увеличение от 0,9%. В Германия като бедни се определят хората, получаващи доходи под 980 евро на месец. Рисковете са по-високи за младите хора на възраст 18 – 24 години, които учат, и възрастните хора между 55 и 64 години. Като цяло жените по-често попадат в социалната графа „бедни”.

Очакванията са, ако бъде достигнато до универсално минимално заплащане, то ще бъде в рамките на 8,50 евро на час. Тази сума е значително по-висока от цитирани от The Local примери за заплащане около 2 евро на час, макар и това да се отнася за длъжности като разносвач на пица или продавачи.

Няма официални данни какъв брой работещи получават толкова ниско заплащане, но е факт, че работещите бедни са сериозен проблем за Германия. Плашещи са данните, че хората с по-ниски доходи, живеят по-кратко. Според статистиката бедните мъже живеят 11 години по-кратко, а жените - 8 години по-кратко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Така ли се нарича? И от кога?А дали наема в България ти е 100 евро а в Германия - 500 а?А дали тока е на същата цена и дали бензина е на същата цена? Дали билетчето в Германия е 40 евроцента, или е две евро как мислиш? А бирата мислиш ли да е 80 евро цента а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Sakamano
преди 10 години
Дали немската бедност е като българската бедност? Щото ако ще се дават примери, 980 евро на месец у нас се нарича богатство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Извинявай ама пишеш ПЪУНИ глупости да ти кажа. Първо в БГ винаги е имало мин заплата и майчинството е едно от най-дългите в Европа та и в света. Толкова по въпроса за "капитализЪма"Второ, независимо от липсата на мин. заплата, Германия е доста социална държава с мноооого силни синдикати. Много по-социална от Великобритания и Холандия да речем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Я, абе ко стана бе? Нали немските пенсионери си гледаха живота и ходеха на круизи и некви. ...егати якото? Па тука пише, че били застрашени от бедност на възраст между 55 и 64 г. Те верно не са още пенЦионери ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
Поучително ! Сега коя държава ще дават за пример, новоизлюпените "капиталисти" /кавичките не са случайни/ Български !? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още