IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Боев е избран за председател на ДКЕВР*

Анжела Тонева ще бъде съветник на премиера Пламен Орешарски

14:04 | 11.12.13 г.
Боян Боев е избран за председател на ДКЕВР*

Правителството освободи по тяхно искане председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева и члена на комисията Михаил Димитров.

За председател и за член на ДКЕВР са определени съответно Боян Боев и Лиляна Младенова. Те ще довършат вече започнатите мандати на освободените от длъжност, съобщи пресцентърът на кабинета.

Боян Боев е изпълнителен директор на „Български енергиен холдинг” ЕАД, а преди това е бил директор на дирекция „Финансово-икономическа” в ТЕЦ „Марица Изток 2”. Магистър е по икономика, счетоводство и контрол.

Лиляна Младенова също е икономист. До август т. г. е заемала различни позиции в администрацията на ДКЕВР. В момента е ръководител на отдел „Цени и ценова политика” в БЕХ.

Тази сутрин стана ясно, че Анжела Тонева е подала оставка, но тя не обясни мотивите за това свое действие.

В ефира на bTV бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов коментира казуса и според него решението й да подаде оставка е заради прекомерен натиск. "Енергийната система не е балансирана, а в същото време правителството намалява цената на електричеството с популистки мерки", заяви той.

Подалата оставка от ДКЕВР Анжела Тонева ще бъде съветник на премиера Пламен Орешарски, заявиха от пресцентъра на МС.

Днес пред журналисти в Министерски съвет икономическият министър Драгомир Стойнев заяви, че "всеки се упражнява върху оставката на Тонева, но към нея не е имало натиск за цени или други действия“. Той не посочи кой ще седне на стола на Боев.

Доколкото разбирам, мотивите за оставките в ДКЕВР са лични, коментира министърът.

Стойнев разбирал, че напрежението в регулатора е огромно и коментира, че и в системата на енергетиката положението е такова, защото тя е дебалансирана. Стъпка по стъпка системата започва да работи и това е факт, заяви енергийният министър.

*Новината е актуализирана в 15.26 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още