IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на ДКЕВР Анжела Тонева подаде оставка*

От началото на годината енергийният регулатор смени няколко председатели

08:58 | 11.12.13 г.
Председателят на ДКЕВР Анжела Тонева подаде оставка*

Председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева е подала оставка, съобщи bTV. Информацията е потвърдена от самата Тонева, която обаче не обяснява мотивите за това свое действие.

В ефира на телевизията бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов коментира казуса и според него причините са прекомерен натиск. Енергийната система не е балансирана, а в същото време правителството намалява цената на електричеството с популистки мерки, заяви той.

Горанов припомни още, че планираните приходи не са влезнали в енергетиката. Той визира заложените почти 500 млн. лева от продажбата на емисии въглероден диоксид, които не бяха получени. По тази причина и беше лансирана идеята за таксата върху производителите на ток от възобновяеми източници.

Припомняме, че и енергийният министър Драгомир Стойнев коментира преди няколко дни, че е изключено токът да поскъпне от началото на новата година, но е въпрос на анализи дали може да се постигне намаление на цената. 

Според „червения” депутат Румен Гечев обаче още служебното правителство е коментирало, че е заварило енергетиката в плачевно състояние и отговорност за това не носи сегашното управление.

От началото на годината начело на енергийният регулатор се смениха няколко души. Заради неизпълнение на задълженията си, свързани с Третия енергиен пакет, поста си напусна Ангел Семерджиев, който беше заместен от Юлиана Иванова. Тя обаче беше председател на ДКЕВР само броени дни, след като стана ясно, че няма необходимият образователен ценз.

По време на служебното правителство начело на енергийния регулатор застана Евгения Харитонова, която също напусна с началото мандата на правителството на Пламен Орешарски. Една от първите стъпки на управляващите в ДКЕВР беше промяна в Съвета на директорите и назначението на Анжела Тонева начело на регулатора.

"Честно казано ме изненада оставката на Анжела Тонева като шеф на ДКЕВР", каза бившият председател на ДКЕВР Евгения Харитонова* пред БНР. Моето убеждение е, че тя е един много добър специалист и специално в областта на регулаторната дейност и много съжалявам за тази оставка. Не само като човек, който е работил с нея, а човек, който е на „ти“ с енергетиката, добави тя.

На въпрос дали е възможно да има натиск от управляващите за намаляването на цените на тока и това да е причина за оставката на Тонева, Харитонова коментира, че не може да каже. Бих искала да не бъде тази причината, а по-скоро причината е наистина тежкото състояние на енергетиката и в един момент просто човек не издържа.

Причините за оставката са напрежение в работата й и в енергийния сектор като цяло, коментираха от ДКЕВР, цитирани от БТА. Тонева е подала оставка вчера, в края на работния ден и е имала среща с премиера Пламен Орешарски по повод оттеглянето си от поста. Решението й е лично, върху вземането му не е оказван натиск.

 

Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още