IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР: Цената на тока ще остане същата поне до юли догодина

Според Анжела Тонева високата задлъжнялост и липсата на достатъчно парични средства са проблемите в енергетиката

10:56 | 16.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ДКЕВР: Цената на тока ще остане същата поне до юли догодина

Процедурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ е приключена засега, а цената на тока в момента няма да бъде повишавана. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева пред БНТ, цитирана от агенция Фокус.

Тя обясни, че проверките продължават и при всяко констатирано нарушение се налага имуществена санкция. Решението за прекратяване на започналите процедури не изключва търсенето на наказателна отговорност на дружеството.

След стартирането на процедурата по отделни производства са съставени актове за имуществени санкции в размер на 4 млн. лв.

„Нашият стремеж е да не се променя цената на тока до края на ценовия период, който е в края на месец юли. Тогава се прави нов регулаторен преглед, като се започне от всички производители до крайния снабдител. Тогава се получава крайния резултат – цената на електрическата енергия”, гарантира председателят на комисията, посочвайки, че в момента няма изисквания за това.

Високата задлъжнялост и липсата на достатъчно парични средства според нея са основните проблеми в енергетиката, особено в период на криза.

„Въпросът е освен да ги констатираме, да търсим начин да ги решим. Аз смятам, че е дошло време да се направи един краткосрочен и един дългосрочен план с конкретни мерки за това как трябва да бъдат решени комплексно въпросите в енергетиката. Това е въпрос на стратегическото развитие в отрасъла”, каза още Тонева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още