fallback

Стойнев: Заради 20% такса ВЕИ производителите няма да фалират

Няма сила, която да ме спре да се боря за проекта "Южен поток", заяви енергийният министър

15:11 | 16.12.13 г. 8

Производителите на ВЕИ у нас няма да фалират, след въвеждането на таксата от 20% върху приходите им, коментира енергийният министър Драгомир Стойнев. За него мярката е в полза на потребителите и ще стабилизира системата, но няма да доведе до проблеми за производителите. 

Стойнев отново призова президента Росен Плевнелиев да не сезира Конституционния съд за въведена такса, пишат от пресцентъра на министерството.

Изказването на Стойнев дойде след като преди броени дни държавният глава Росен Плевнелиев обяви категоричното си решение да сезира Конституционния съд за налагането от такса от 20% върху приходите на възобновяеми енергийни източници. Причината, според Плевнелиев, е, че въвеждането на таксата в последния момент е противоконституционно, а и вероятно ще се отрази негативно върху бизнес средата у нас.

Днес Стойнев заяви, че сезирането на Конституционния съд няма да навреди по никакъв начин на правителството, но ще навреди на българския народ. 

„През 2012 г. приблизително един ядрен реактор влезе в системата на енергетиката ни именно от възобновяеми енергийни източници. Когато стъпих в длъжност ядрените мощности не работеха, за миньорите нямаше работа. Ние изкупувахме сто процента от тази енергия. Аз не съм против тази енергия, напротив, тя трябва да се развива, но отидохме от едната крайност в другата", категоричен бе днес отново министърът, цитиран от БТА. 

По думите му вече сме преизпълнили своя план до 2020 г. относно електроенергията от ВЕИ. Затова тази такса "няма да попречи на тези производители, напротив ще доведе до намаляване на корпоративния им данък".

Министърът на икономиката и енергетиката каза още, че няма сила, която да го спре да се бори за проекта "Южен поток", защото той ще създаде хиляди работни места. Според него, освен, че ще гарантира сигурност на доставките на природен газ за България, но ще мине и през най-бедния регион на Европа.

"Трябва да минем към устойчиво регионално развитие на страната, тъй като не е нормално по-голяма част от инвестициите в България да са съсредоточени в София.

Стойнев направи тези коментари след церемонията по изпращане на първите автовози с автомобили от българския завод на Great Wall за Италия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:52 | 12.09.22 г.
fallback