IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самоосигуряващите се ще могат да плащат текущите осигуровки и при стари дългове

Лицата трябва да подадат писмено заявление в офиса на НАП по постоянен адрес какви осигурителни задължения покриват

10:26 | 20.12.13 г.
Самоосигуряващите се ще могат да плащат текущите осигуровки и при стари дългове

Самоосигуряващите се лица ще могат да плащат текущите си осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, дори и ако имат стари задължения, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

Това е станало възможно с последните промени в Кодекса за социалното осигуряване, уточняват от пресцентъра на агенцията.

Лицата трябва обаче първо да подадат писмено заявление в офиса на приходната агенция по постоянния им адрес и тогава да нареждат плащания по сметките на НАП.

Поради поредността на погасяване на публичните задължения, въведена от началото на 2013 г., би могло да се стигне до случаи, в които самоосигуряващите се лицата със стари данъчни задължения извършват плащания, но сумите погасяват техните по-стари дългове, а текущите задължения за осигурителни вноски остават неплатени, поясняват от приходната администрация.

След подаването на заявлението сумите ще могат да постъпят за погасяване на осигурителните вноски за държавно обществено осигуряване, допълват от НАП.

Единната сметка, чрез която да се плащат едновременно данъци и осигуровки, беше въведена от 1 януари 2013 г. от правителството на Бойко Борисов.

От една страна с нея се избягва попълването на няколко платежни нареждания от страна на бизнеса и самоосигуряващите се лица, но от друга те загубиха възможността да избират кои плащания да осъществяват – дали да погасяват стари задължения към държавата, или да си платят текущите.

По-късно тази година правителството на Пламен Орешарски направи промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които стана възможно длъжниците да обслужват текущите си задължения за данъци и осигурителни вноски след получено разрешение за отсрочване и разсрочване на натрупаните задължения, чиито срокове за плащане са изтекли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още