IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата за първи път ще провери "Български пощи" и Сребърния фонд

Ведомството планира да направи общо 466 одита през 2014 година, сред които и на предизборните кампании за Европарламент

12:51 | 14.01.14 г.
Сметната палата за първи път ще провери "Български пощи" и Сребърния фонд

Сметната палата ще извърши общо 466 одита през настоящата година. Освен стандартните проверки, които институцията прави всяка година, този път тя ще провери и някои нови ведомства, публични институции и компании.

За първи път институцията ще направи одит на „Български пощи” ЕАД, на столичното дружество “Метрополитен”, както и Сребърният фонд, стана ясно по време на пресконференция в сградата на ведомството.

„Български пощи” имат 11 млн. лв. загуба, текущи задължения в размер на 64 млн. лв., вземания - за над 50 млн. лв. и над 20 продадени имоти. Досега не сме извършвали проверка в на „Български пощи”, каза Валери Димитров, председател на палатата.

По отношение на “Метрополитен” той обясни, че одитът на столичното дружество е нужен, защото то управлява голям публичен ресурс, а дейността му обхваща голям брой граждани.

Директорът на дирекция “Специфични одити” Цветан Цветков уточни от своя страна, че Сребърният фонд е бил създаден през 2006 година и никога за него не е бил извършван одит. Същевременно в него има 2 млрд. лева.

От Сметната палата ще провери и декларациите на кандидатите в изборите за Европейски парламент през тази година, ще бъдат одитирани и приходите и реалните разходи за предизборните кампании на партиите. 

Още и още одити

По сигнали и материали, публикувани и излъчени в медийното пространство, ще бъдат направени 10 допълнителни специфични одитни проверки. Една от тях е за изпълнението на концесионния договор за находището в Челопеч от страна на концесионера “Дънди прешъс металс”.

“Няма да крия, че именно публикации в медиите ни провокираха да помислим за одит на концесионера. Договорът с него е подписан за срок от 30 години, а сега сме на средата на изпълнението му. Концесионерът трябва да предоставя на държавата 1,5 на сто от стойността на добитите метали. Ще проверим това”, обясни подробно Цветков. 

Друг обект на проверка от страна на палатата ще бъде дружеството “Безконтактни мултиплексови вериги”.
‘Констатирахме проблеми свързани с финансовото взаимоотношение на дружеството с МВР”, допълни още той

Под обсега на одитите ще попадне и Министерството на образованието и науката и търговските дружества към него, като например “Студентски столове и общежития”. “Важно е да преценим дали министерството, прилага правата на държавата в тези дружества”, смята директорът на “Специфични одити”.

Сметната палата “ще влезе” и в "Агенция дипломатически имоти в страната" (АДИС), която в момента е в процедура по приватизация. “Ние трябва да знаем какво е състоянието на АДИС”, категоричен бе той.

Някои от другите ведомства, на които ще бъдат направени одити са Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), Изпълнителната агенцията по горите, Агенцията за социално подпомагане, Комисията за защита на потребителите и Комисия за регулиране на съобщенията.

Предстои одит на Сметната палата и на Националната програма за бежанците. "Общо 1 550 лица имат статут на бежанец, 5 738 лица имат хуманитарен статут, 361 лица са с прекратен статут на бежанци. Ще проверим тези, които има статут, дали са успели да се интегрират в процеса на образование, какъв е достъпът им до институциите, наравно ли ползват услуги с другите български граждани, поясни Валери Апостолов, зам.-директор на палата.

Планирана е и проверка на палата за безопасността и качеството на храните, а друг одит ще бъде насочен към енергийна ефективност на жилищните сгради до 2015 г.

"Не винаги се прави оценка - дали самата сграда е устойчива, като конструкция. Санирани са 18 700 сгради, в които живеят приблизително 2,7 млн. българи. Размерът на инвестициите в тази сфера надхвърля 7 млрд. лв.", заяви Апостолов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още