fallback

Инвеститори са заявили интерес към изграждането на нови мостове над Дунав

За строителството на съоръженията между България и Румъния ще се разчита на публично-частно партньорство, заяви Пламен Орешарски

13:55 | 17.01.14 г. 3

Проявен е интерес от румънски и от български инвеститори за изграждането на нови три моста между България и Румъния над река Дунав. Това заяви в рамките на парламентарния контрол премиерът Пламен Орешарски след въпрос на народния представител от ГЕРБ Стефан Господинов.

„Новите мостове на река Дунав при Силистра – Кълъраш, Оряхово - Бекет и  Никопол – Турну Мъгуреле са включени в плана за действие на Европейската комисия за изпълнение на стратегията на ЕС за Дунавския регион и са определени като ключови за региона”, заяви Орешарски.

Той обясни обаче, че и трите моста на Дунав засега не могат да бъдат финансирани от европейските фондове. „Това ни принуждава да търсим други форми, най-вече публично-частно партньорство”, заяви премиерът.

В следващите месеци предстои смесено заседание на правителствата на България и Румъния, на което ще бъдат обсъдени бъдещите планове за сътрудничество между двете страни.

Премиерът допълни, че при него вече е достигнала сигурната информация, че е проявен интерес от частни инвеститори, които са готови на разговори за изграждането на мостовете.

Орешарски подчерта, че на този етап не може да се ангажира с каквито и да е било срокове за завършване на проектите, по които ще се работи в " неопределено бъдеще“.

Припомняме, че в средата на ноември 2013 година президентът Росен Плевнелиев се застъпи за изграждането на трети мост на река Дунав, като подписа декларация за сътрудничество с румънската страна за изграждането на съоръжение при Силистра-Кълъраш.

Тогава стана ясно, че евентуално трети мост между България и Румъния може да бъде финансиран по линия на новия инструмент „Свързана Европа“, чиято стойност е 30 млрд. евро за периода 2014 – 2020 година.

През последните месеци все по-активно се коментира изграждането на нов мост над Дунав между градовете Силистра и Кълъраш. Темата беше обсъдена и по време на срещата на Плевнелиев и румънския му колега Траян Бъсеску през юни 2013 г., когато се проведе 18-а среща на държавните глави на страните от Централна и Източна Европа .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:43 | 08.09.22 г.
fallback